Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řezbáři budou s motorovými pilami tvořit sochy v Desné

Řezbáři budou příští týden s pomocí motorových pil tvořit v Desné v Jizerských horách. Dřevosochání se na zahradě Riedelovy vily koná pošestnácté. Každý ročník je zaměřený na něco jiného, letos je věnovaný hiporehabilitaci. Umělecká dílna z kmenů bude od pondělí do pátku vytvářet 12 výtvarníků z celé republiky a Slovenska.

Řezbářské sympozium pořádají v Desné každoročně od roku 2002. Vytvořené plastiky se prodávají v aukci, která se tradičně koná na závěr sympozia v sobotu. Výtěžky z předchozích ročníků šly většinou na aktivity neziskových organizací, podporu získal třeba Červený kříž, Kapka naděje, liberecká dětská psychiatrie nebo nadace na záchranu Jizerských hor. Dohromady vynesly aukce už přes 1,3 milionu korun. Rekordní byl loňský rok, kdy se podařilo získat přes 187 tisíc korun.

Letos bude výtěžek dřevosochání rozdělený na dvě části. "Jedna polovina půjde na opravu místního starokatolického kostela Nanebevstoupení Páně. Druhá bude ve prospěch organizace Svítání, která se zabývá hiporehabilitací," uvedla Neumannová.

Neogotický kostel z konce 19. století je výraznou dominantou města, jeho stav ale vyžaduje celkovou rekonstrukci. Spolek Svítání působí v Libereckém kraji od roku 1999, jízdárnu má nyní na ekofarmě v Tanvaldu. Koně vycvičené pro hiporehabilitaci uvidí i návštěvníci dřevosochání, budou stejně jako řezbáři na zahradě Riedelovy vily. S koňmi je částečně spojený i závěrečný sobotní program. "Pro děti je připraven naučný program, kde se dovědí, jak o koníka pečovat nebo jak ho krmit," dodala Neumannová.

Autoři | Foto atlasceska.cz

Štítky Desná, řetězová pila, Jizerské hory, Slovensko, Červený kříž, socha, zahrada, vila

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řezbáři budou s motorovými pilami tvořit sochy v Desné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.