Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Park v centru Liberce bude připomínat rod Clam-Gallasů

Park v Komenského ulici v horním centru Liberce bude připomínat šlechtický rod Clam-Gallasů, který byl s regionem několik století spojený. Od středy ponese park jeho jméno a příští rok tam přibude pomník posledního mužského potomka hraběcího rodu Franze, který se stal v roce 1914 čestným občanem Liberce. Náklady na instalaci pomníku zaplatí nadační fond Clam-Gallas - Stiftungsfonds, město bude mít na starosti jeho údržbu a ochranu.

Pomník Franze bude mít podobu busty. Odlitá bude z uměleckého díla, které vytvořil vídeňský sochař Karl Heinrich Scholz a které je umístěné na frýdlantském zámku. Podle Langra bude busta nejen důstojnou vzpomínkou na čestného občana města, ale zároveň oceněním umělecké práce významného sochaře, který se na Liberecku narodil. "Jeho talent objevil a podporoval právě Franz Clam-Gallas," dodal Langr. Franz Clam-Gallas je považován za vzdělaného muže, patriota, mecenáše a filantropa. Podporoval desítky spolků i institucí, které pracovaly zejména v sociální oblasti, a významně přispíval sirotkům, nemocným, chudým i válečným invalidům.

Park pojmenovaný po hraběcím rodu je mezi Komenského ulicí, univerzitní budovou P a zámkem. V jeho sousedství je veřejnosti nepřístupný zámecký park, to se ale možná letos změní. Jako reálné se jeví, že ho město získá do bezplatné výpůjčky. "S majitelem zámku jsme se na podmínkách dohodli, vylaďujeme to v úřednické rovině. A potřebujeme ještě sjednat připojištění ohledně škod na cizím majetku," uvedla primátorova náměstkyně pro životní prostředí Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). Předpokládá, že smlouvu o výpůjčce by městská rada mohla schvalovat za měsíc a veřejnosti by tak mohl být park přístupný od léta. "Pro pěší bude fungovat jako zkratka, aby nemuseli obcházet zámek, když jdou po ulici 8. března," dodala. Do budoucna je cílem vytvořit v této lokalitě takzvaný centrální park spojením tří menších. Tvořil by ho zámecký, Clam-Gallasů a park u Liebiegova paláce, kde dříve sídlila galerie.

Radnice chce zvelebit i nedaleký park pod poliklinikou Klášter. I proto usiluje o koupi pozemku mezi Klášterní a Jabloneckou ulicí. "Získáním pozemku do vlastnictví města bychom jednak vyřešili komplikovanou dopravní přístupnost mateřské školy včetně možného rozšíření počtu parkovacích stání a současně dali možnost budoucí revitalizaci a regeneraci neupravené zelené plochy," uvedl primátorův náměstek Jan Korytář (Změna pro Liberec). Pozemek podle něj protíná několik cest, které jsou využívané jako zkratky k přehradě, ke školce Klášterní nebo k Liebiegově vile.

Autoři

Štítky Liberec, pomník, zámek, František z Clam-Gallasu, Jan Korytář, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park v centru Liberce bude připomínat rod Clam-Gallasů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.