Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Anna Lukšová oslavila 103. narozeniny. Mým koníčkem byla vždycky práce, říká

Nemá ráda zahálku a zbytečné mrhání časem. Ostatně ještě ve svých 80 letech chodila Anna Lukšová z Horní Tříče u Vysokého nad Jizerou vypomáhat do kravína. Přesto, že 12. května oslavila úctyhodných 103 let, nenudí se ani dnes, v Domově důchodců v Rokytnici nad Jizerou, kde poslední čtyři roky žije.

V domku v Horní Tříči strávila Anna Lukšová celý svůj život. Vedle práce v zemědělském družstvu se živila také navlékáním korálků. Dodnes je v rámci svých možností aktivní. Každý den tráví v kontaktu s ostatními seniory, s nimiž hraje společenské hry. Pokud počasí dovolí, pobývá venku na dvoře. Doposud nevynechala ani jeden výlet, který pro své klienty vedení domova připravuje.

„Paní Lukšová se narodila na prahu 1. světové války, kdy jsme ještě byli součástí rakousko-uherské monarchie. Pro nás, mladší, je až nepředstavitelné, co všechno pamatuje, od první republiky až po dnešní dobu. Na své roky je v obdivuhodné kondici a pořád plná energie,“ podotkl náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Jak říká jubilantka, sama si nedokáže vysvětlit, čemu vděčí za to, že se dožila tak vysokého věku. „Žila jsem, jak se dalo. Žádné velké sny jsem neměla. Mým koníčkem byla vždycky práce. Nemám ráda zahálku a zbytečné mrhání časem,“ zdůraznila Anna Lukšová. „Žili jsme střídmě. Jedlo se, co bylo, a v Tříči nic fajnového nebývalo. Dnešní způsob života považuji za luxus,“ dodala.

Anna Lukšová má dvě děti, syna a dceru a dočkala se už i vnoučat. Raduje se z každé návštěvy, která za ní do Rokytnice přijede. Svou péči a lásku věnuje také morčatům, která v domově chovají.

„Mám už jen jedno přání. Ráda bych se ještě někdy podívala do naší chaloupky v Tříči,“ prozradila seniorka.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Rokytnice nad Jizerou, Horní Tříč, hobby, první světová válka, Pavel Svoboda, První republika, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anna Lukšová oslavila 103. narozeniny. Mým koníčkem byla vždycky práce, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.