Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Na sympoziu v Desné řezbáři tvoří koňskou lavičku či anděla

Neopracované kmeny v umělecká díla proměňuje 12 řezbářů v Desné v Jizerských horách. Za pomoci motorových pil i dlát pracují od pondělí na zahradě Riedelovy vily. Svá díla dokončí v pátek večer nebo v sobotu ráno, už nyní jsou ale některé motivy patrné. Vzniká například lavička s hlavou koně, anděl či drak.

Dřevosochání se v Desné koná každoročně od roku 2002. Lidé mohou umělce při práci pozorovat. Mezi tradiční návštěvníky patří Radek Pavlásek. "Jsem tady asi pošesté a letos mi to přijde nejpovedenější. Zaujala mě tři díla, obvykle to bývá jedno," uvedl. Kromě lavičky s koněm a anděla upozornil ještě na židli, která má na výšku ke dvěma metrům.

Výtvory z dřevosochání se prodávají v aukci na závěr sympozia v sobotu. Letos bude od 17:00 a v 21:00 je vernisáž při svíčkách. "Budeme mít i fire šou, což je žonglování s ohněm, a sympozium zakončí ohňostroj," uvedla hlavní organizátorka sympozia Lenka Neumannová. Letošní výtěžek bude rozdělený na dvě části. Polovina půjde na obnovu starokatolického kostela Nanebevstoupení Páně v Desné, který je výraznou dominantou města. Druhá část výtěžku je určena ve prospěch organizace Svítání, která se zabývá hiporehabilitací. Spolek Svítání působí v Libereckém kraji od roku 1999, jízdárnu má nyní na ekofarmě v Tanvaldu. Dva koně vycvičení pro hiporehabilitaci budou i na sobotním doprovodném programu k zakončení dřevosochání.

Výtěžky z předchozích ročníků šly většinou na aktivity neziskových organizací, podporu získal třeba Červený kříž, Kapka naděje, liberecká dětská psychiatrie nebo nadace na záchranu Jizerských hor. Dohromady vynesly aukce už přes 1,3 milionu korun. Rekordní byl loňský rok, kdy se podařilo získat přes 187 tisíc korun.

Autoři | Foto Kulturní a informační středisko - Riedlova vila

Štítky Desná, řezbář, sympozium, dřevo, dřevosochání, Jizerské hory, umělecké dílo, Červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na sympoziu v Desné řezbáři tvoří koňskou lavičku či anděla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.