Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Park na místě letního kina už není bezejmenný. Jeho název odkazuje na rod libereckých mecenášů

Park Clam-Gallasů. To je nový název parku na místě bývalého letního kina v centru Liberce mezi hotelem Zlatý Lev a zámkem. Kromě jména se přímo v parku také příští rok objeví busta hraběte Franze Clam-Gallase. Na slavnostní akt dorazila také pravnučka rodu Christine Kelly.

Rod Clam-Gallasů má hned dva zástupce mezi čestnými občany Liberce, ve městě ale není žádné významné pamětní místo. „Proto jsem rád, že počínaje dneškem bude rod Clam-Gallasů připomínat svým názvem tento park, za což patří poděkování hlavně zdejším historikům z Technické univerzity, kteří pojmenování parku navrhli,“ uvádí primátor města Tibor Batthyány.

Právě Franz Clam-Gallas je jedním z čestných občanů města. „Za svého života podporoval desítky spolků i institucí, které pracovaly zejména v sociální oblasti a významně přispíval sirotkům, nemocným, chudým i válečným invalidům,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Král.

Pomník Franze Clam-Gallase bude mít podobu busty, odlité v umělecké dílně významného vídeňského sochaře Karla Heinricha Scholze, které je umístěno na frýdlantském zámku. Busta by měla být slavnostně osazena v roce 2018, a to právě v parku mezi Komenského ulicí, univerzitní budovou P a libereckým zámkem, který od 24. května 2017 nese název Park Clam-Gallasů.

Hrabě Franz Clam-Gallas byl ve své době široce uznávanou autoritou a obdivovaným mecenášem. Jeho podporou se v Jizerských horách rozvíjel turismus a spolkový život a on sám z pozice patrona spravoval tři desítky kostelů a klášter v Hejnicích. Franz Clam-Gallas je skutečnou legendou, o čemž svědčí i jeho epitaf v hejnickém chrámu, který zobrazuje sv. Martina předávajícího ze sedla koně svůj šat žebrákovi.

Autoři | Foto MML

Štítky zámek, Liberec, Christine Kelly, František z Clam-Gallasu, Zlatý lev, Tibor Batthyány, Jan Král, letní kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park na místě letního kina už není bezejmenný. Jeho název odkazuje na rod libereckých mecenášů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.