Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozhledna Císařský kámen u Liberce je uzavřená, opravuje se

Rozhledna Císařský kámen v Liberci - Vratislavicích nad Nisou je od středy nepřístupná. Důvodem je její generální oprava. Rozpočet akce je zhruba půl milionu korun.

Najatá firma podle starosty vymění některé dřevěné části, provede revizi táhel a rozhledna získá nový ochranný nátěr. Oblíbený turistický cíl bude nepřístupný zhruba měsíc. "Do začátku hlavní letní sezony, tedy od července, bychom ji chtěli otevřít," uvedl starosta městského obvodu Vratislavice Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Dvacetimetrová věž stojí v nadmořské výšce 637 metrů. Nabízí výhled na Liberec a Jablonec nad Nisou, na Jizerské hory a za jasného počasí je vidět i Sněžka a Český ráj. Její výstavba stála 1,8 milionu korun. Na kopci mezi Vratislavicemi a Rádlem stojí teprve osm let, opravu už ale potřebuje na několika místech.

"Rozhledna je smrková a počítali jsme s tím, že takové průběžné opravy budeme muset dělat," řekl Pohanka. Dřevěná konstrukce rozhledny je podle něj náchylnější na povětrnostní vlivy i napadení hmyzem a houbovými chorobami. "Klimatické podmínky, které panují nahoře na Rádle, samozřejmě tomu dřevu neprospívají," dodal starosta.

Kopec, na němž rozhledna stojí, se původně jmenoval Špičák nebo Uhlířský vrh. Název Císařský kámen získal poté, co lokalitu navštívil císař Josef II., aby sledoval opevňovací práce. Císař v roce 1779 ocenil výhodnou strategickou polohu místa a navrhoval vybudovat tam pevnost, vojenské kruhy ale tehdy návrh zamítly. Dnes je toto místo oblíbeným turistickým cílem. "Návštěvnost je velká, ročně sem určitě přijde řádově tisíce lidí," uvedl starosta. Rozhlednu navštěvují pěší turisté, rodiny s dětmi i cyklisté.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Císařský kámen, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, rozhledna, Starostové pro Liberecký kraj, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Jablonec nad Nisou, Jizerské hory, Sněžka, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Císařský kámen u Liberce je uzavřená, opravuje se  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.