Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Gabčík a Kubiš na pamětní medaili. Jablonecká mincovna představuje národní hrdiny

Operace Anthropoid představuje největší akci protinacistického odboje za druhé světové války na našem území. Dvojice vojáků československé armády při něm provedla úspěšný atentát na tehdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jablonecká mincovna se k 75. výročí jejich činu rozhodla vydat pamětní medaili Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kterou zasadila do série Národní hrdinové.

A pro její představení si vybrala místo, kde oba hrdinové přišli o život proti německé přesile - pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. „Parašutisté, kteří odstranili říšského protektora Reinharda Heydricha, jsou jedněmi z nejzářivějších osobností zařazených do série. Význam jejich činu přesahuje hranice naší republiky a je ojedinělý i v kontextu událostí celé války,“ řekl Lukáš Jokl z České mincovny.

V evropském kontextu nemá obdoby

K atentátu na Heydricha došlo 27. května 1942, dnes si tak připomínáme 75. výročí. „Akci, kterou tito muži uskutečnili, já osobně považuji za nejvýznamnější v rámci protinacistického odboje, která v evropském kontextu nemá obdoby. Nikde jinde se nepodařilo odstranit takto významného a vysoce postaveného nacistického funkcionáře,“ říká historik Petr Koura, který pro mincovnu jména do série Národní hrdinové vybíral.

Až do 6. června se před nacisty skrývali, v kostele pak došlo k boji, kde oba parašutisté padli.

A jak vlastně medaile vypadá? Leštěná plocha medaile symbolizuje světlo a připomíná piedestal nesoucí jména Gabčík a Kubiš a datum uskutečnění atentátu. Reverzní stranu tvoří kompozice připomínající padák a terč.

„Padák symbolizuje vstup vojáků Operace Anthropoid na české území, kde byl jejich cílem vojenský útok na Heydricha. Částečným zasunutím jména Heydrich pod spodní okraj medaile vyjadřuji cíl akce, jímž bylo odstranění nenáviděného tyrana,“ vysvětlil akademický sochař Jiří Dostál, autor medaile.

Bylo jim jasné, co způsobí

Ten podle svých slov k účastníkům operace při tvorbě medaile získal ještě hlubší vztah. „Byli to mladí kluci, kteří si plně uvědomovali dosah svých činů. Jako vojáci plnili svou misi, ale zároveň jim bylo jasné, co svými činy způsobí svým spoluobčanům žijícím v protektorátu. Jejich morální dilema a to, jak se s ním snažili vypořádat, je obdivuhodné,“ řekl Dostál.

Zlatá medaile je v České mincovně dostupná za 5 950 korun a je vyražena z 3,49 gramu dukátového zlata ryzosti 986/1000. V průměru má dva centimetry a vychází v nákladu 500 kusů. Stříbrná varianta o hmotnosti jedné trojské unce (31,1 gramu) stojí 1 450 korun.

Autoři | Foto Česká mincovna

Štítky Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Reinhard Heydrich, Operace Anthropoid, druhá světová válka, Československá armáda, Česká mincovna, Cyril a Metoděj, Jiří Dostál, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gabčík a Kubiš na pamětní medaili. Jablonecká mincovna představuje národní hrdiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.