Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dostane dědička rodu Walderode pozemky na Jablonecku? Restituční podmínky jsou splněné

Dědička rodu Walderode se přiblížila vrácení pozemků na Jablonecku. Odvolací soud sice případ vrátil k novému projednání do Jablonce, zároveň ale potvrdil, že restituční podmínky pro jejich navrácení jsou splněné.

Jablonecký soud takzvaným částečným rozsudkem uznal nároky dědičky rodu v roce 2015, proti tomu se odvolaly Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Státní pozemkový fond a Lesy ČR. Odvolací soud rozsudek jabloneckého soudu nedávno zrušil kvůli způsobu označení pozemků.

„Důvodem bylo nedostatečné určení, k jakým z jednotlivých povinných subjektů se váže povinnost vydat jednotlivé konkrétní pozemky," uvedl soudce Okresního soudu v Jablonci Jaroslav Kneř, který má případ na starost.

I odvolací soud ale podle něj považuje nárok dědičky rodu za oprávněný. „Potvrdil závěry v tom směru, že jsou splněny restituční podmínky. Tato otázka je vyřešena," dodal.

Na Jablonecku se dědička soudí o desítky lesních a zemědělských parcel o rozloze 120 hektarů, hlavní část je v katastru Jenišovic.

Částečné rozhodnutí soudu se týkalo pouze pozemků, u nichž nebylo nutné výměru přezkoumat znalcem. To je jen malá část v tomto sporu. Nyní bude jablonecký soud rozhodovat o všech pozemcích, což ale bude časově velmi náročné.

„Máme staré označení pozemků a katastrální mapy v Jenišovicích se překreslovaly. Nevíme, jak to odpovídá současnému stavu," uvedl Kneř. Odhaduje, že k projednání případu tak dojde nejspíš až v příštím roce.

O navrácení majetku od státu i obcí usiluje šlechtický rod už více než 20 let. Walderode po válce přišel na základě Benešových dekretů o panství na Semilsku, Jablonecku a Liberecku. Dědička rodu Johanna Kammerlanderová se domáhá vrácení majetku zhruba za tři miliardy korun, mimo jiné i zámku Hrubý Rohozec u Turnova.

Pravomocně zatím dostala kus lesa u obce Žďárek v okrese Liberec. Karel des Four Walderode přišel jako občan německé národnosti o rodový majetek v roce 1946 na základě Benešových dekretů. V roce 1947 Walderodemu úřady československé státní občanství vrátily. Zabraný majetek už ale nestihl získat nazpět, po komunistickém puči v únoru 1948 emigroval a o občanství znovu přišel.

V roce 1992 ministerstvo vnitra Walderodemu československé občanství opět vrátilo a šlechtic zažádal o vydání bývalého majetku svého rodu. Vzápětí se však objevila svědectví, že za války spolupracoval s nacisty. Soudce Kneř ale při předchozím zdůvodnění svého rozsudku uvedl, že se nic takového neprokázalo.

Autoři

Štítky pozemek, okres Jablonec nad Nisou, odvolací soud, Jablonec, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Lesy České republiky, Jenišovice, Johanna Kammerlanderová, Únor 1948, Benešovy dekrety

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostane dědička rodu Walderode pozemky na Jablonecku? Restituční podmínky jsou splněné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.