Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cvrčci na talíři, žralok v polévce i fronty na Pohlreicha. I takový je Fresh festival v Liberci

Lízátka s červy, červíci osmažení na pánvičce, cvrčci s bagetkou i bez ní. Drobní živočichové se zdají být asi největšími „hvězdami“ Bosch Fresh Festivalu, který dnes druhým dnem pokračuje v parku v Budyšínské ulici v Liberci.

Festival gastronomie se poprvé za dobu své existence zastavil i v Liberci a zdá se, že si své příznivce rozhodně našel. První letní den přišly stovky, možná i tisíce dobrot chtivých labužníků. Kromě exotických pokrmů či netradičních stylů gastronomie je jistě přilákaly i kuchařské či barmanské hvězdy. Například Petr Stupka, Karolína Kamberská, Viet Anh Doan alias Liu ze seriálu Ohnivé kuře a především Zdeněk Pohlreich, na kterého se kvůli společné fotografii či autogramu stály fronty.

„V Liberci jsou veselí lidé, všichni se tady tak usmívaj. Parádní atmosféra,“ okomentoval liberecký festival Zdeněk Pohlreich, jehož gastronomickou show, okořeněnou jeho typickými průpovídkami a vtípky, si nenechaly ujít desítky zvědavců.

Světová kuchyně a speciality

A co vůbec na festivalu ochutnáte? Především celou paletu světových kuchyní a specialit. Navíc se představují i místní restaurace se svými vybroušenými menu a soutěží o titul nejlepší restaurace severočeského regionu. Hlas jim můžete dát i vy. Zajděte si třeba na osvědčené burgery z Jablonce nad Nisou, vegetariánské mňamky od libereckých kuchařů nebo dobrotu z kozího sýra z Jítravy a zdejší farmy. Všichni se předhání v tom nabídnout návštěvníkům to nejlepší, a tak nenarazíte na vyslovený propadák nikde.

Liberečany však evidentně táhne chuť nepoznaného, o čemž svědčí i fronty u konkrétních stánků. Pár minut si postojíte na jídla asijského původu, nacpáno je u již zmíněného stánku Šach Mat – Hmyz na talíři. Snad každý chce alespoň vidět, jak se z kroutících se červů a lezoucích švábů nebo cvrčků stane kulinářská specialita. Odvážnější i ochutnají. „Když si to člověk moc neprohlíží, chutná to docela dobře. Doma bych si to ale k večeři nepřipravil, takhle ochutnat stačí,“ smál se jeden z odvážných degustátorů Jarda Nykodým.

Cvrčci nebyli jedinou netradiční exotikou nabízenou na festivalu. Je libo šnečí kaviár nebo paštičku? Pak není problém. Máte chuť na žraločí polévku, velbloudí ragů, krokodýlí tacos nebo sevice z barakudy? Pak i toto přání vám splní extrémní catering. Tahákem je i molekulární mixologie, smlsněte si na svíčkové, rajské nebo koprovce trochu jinak.

Kromě jídla i pivní speciály

Odnést si můžete spoustu laskomin i domů. Třeba speciální klobásky, ostré a ještě ostřejší omáčky, uzenou sůl, opravdový Frgál, holandský sýr, koření, čaje a další specialitky. Nechybí ani pomůcky na vaření nebo úklid.  

A abych nezapomněla, na festivalu se nejenom jí, ale také pije. Ochutnejte pivní speciály hned z několika minipivovarů, a pokud spíš fandíte klasice, nechybí pivka z plzeňského pivovaru. V nabídce je i výběr výborných vín přímo od vinařů, nealkoholické dobroty a osvěžit se můžete i exotických ovocem.

Tak dobrou chuť, a pokud ještě nemáte program na neděli, zajděte na Bosch Fresh Festival. Dnes jsou otevřené jeho brány od 10 do 17 hodin.

Fresh festival v Liberci

Sobota, 27. května 2017, 15:57

Fresh festival v Liberci
Fresh festival v Liberci

Autoři | Foto

Štítky festival, Liberec, polévka, Zdeněk Pohlreich, Robert Bosch GmbH, pokrm, čaj, talíř, sýr, sůl, koření, omáčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cvrčci na talíři, žralok v polévce i fronty na Pohlreicha. I takový je Fresh festival v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.