Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Severochema chce po požáru co nejdříve obnovit výrobu

Severochema Liberec, výrobce oblíbeného podpalovače PE-PO, chce v požárem zničené hale co nejdříve obnovit výrobu. V jakém stavu technologie je a jak rozsáhlé škody pondělní požár napáchal, však zatím vedení podniku neví. Do haly se ještě pracovníci nemohli podívat. Novinářům to dnes řekl místopředseda představenstva Severochemy Roman Oberer. Na místě jsou od rána vyšetřovatelé hasičů a policie. Příčinu požáru ani rozsah škod zatím neznají, firma odhaduje škody na miliony korun.

"Zatím máme jen ověřeno, že to, co máme na zásobách - hotovou výrobu, ta zasažena nebyla, takže v nějaké omezené míře můžeme pokračovat v dodávkách," řekl Oberer. Jak a kdy se podaří výrobu obnovit, odhadnout nedokázal. Severochema má ale druhý závod ve Varnsdorfu, a tak bude zřejmě možné dočasně část výroby přesunout tam. O práci se podle Oberera lidé bát nemusí. "Lidi potřebujeme, komunikace se zákazníky je potřeba víc než jindy. Co se týká výrobních dělníků, ti zatím zůstanou doma s 60 procenty mzdy, protože do těch prostor se nesmí," dodal.

Požár skladu hořlavých kapalin a také části výroby byl na operační středisko nahlášen v pondělí ve 12:32, pod kontrolu ho hasiči dostali kolem 14:15, zcela zlikvidován byl ve 20:00. "Všechno jsme prošli s pomocí termokamery. Vše bylo studené a nenasvědčovalo tomu, že by se to mělo znovu rozhořet," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. Dnes v 09:00 se do areálu vrátili vyšetřovatelé. "Je tam nejen tým našich lidí, ale samozřejmě také tým policie," dodala mluvčí hasičů. Povolán byl podle ní i statik, aby posoudil stav ocelové konstrukce.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře. Předloni firma hospodařila se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Pětina produkce šla na export, největší část do Maďarska a na Slovensko, firma ale dodává i do zemí Evropské unie, Izraele nebo Spojených arabských emirátů. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Požár areálu Severochema v Liberci

Pondělí, 29. května 2017, 13:22

Požár areálu Severochema v Liberci
Požár areálu Severochema v Liberci

Autoři | Foto HZSLK

Štítky požár, Liberec, Severochema, hasiči, policie, hzslk, zzslk, strauchova, srytrova, výroba, Evropská unie, Hasičský záchranný sbor, Varnsdorf, Izrael, Maďarsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severochema chce po požáru co nejdříve obnovit výrobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.