Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nový velitel chemiků v Liberci chce jednotku personálně posílit

Rozvíjet schopnosti jednotky a personálně ji stabilizovat si klade za cíl nový velitel libereckých chemiků Karel Navrátil. Pokračovat chce i v modernizaci techniky i kasáren. Velitelem 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany byl Navrátil jmenován dnes v Liberci při slavnostním nástupu útvaru. Od června nahradí Radka Černého, který odchází řídit krajské vojenské velitelství v Brně. Navrátil dosud působil jako náčelník štábu libereckých chemiků.

Jednotka podle Navrátila potřebuje posílit personálně. "Jsme lehce nad 70 procenty, to znamená, že nám chybí přes 200 vojáků. A ti noví vojáci, co přišli loni a letos, tak jejich úroveň výcviku není ještě na úplně žádoucí úrovni," dodal.

Na personální stabilizaci kladl důraz i odcházející velitel. Podle něj se také snažili přimět vojáky, aby si vojáci sami doplňovali vzdělávání a rozvíjeli své schopnosti. "Domnívám se, že pluk je stabilizován a na řídících pozicích jsou lidé, kteří mají co přinést," uvedl Černý.

Odcházející i nový velitel se shodují v tom, že je potřeba pokračovat v modernizaci techniky. "V tuto chvíli je projednáván projekt na obměnu obrněných vozidel za transportéry, které jsou ještě sovětské výroby ze 70. let minulého století," uvedl Černý. Nejvýraznější novinkou za jeho působení bylo získání mobilní laboratoře ke zjišťování toxických a radioaktivních látek, drog i výbušnin. Pořízení laboratoře zaplatily Spojené státy. Stála 160 milionů korun a je nejmodernější v NATO.

Vylepšit je potřeba stav obou areálů libereckých kasáren, jež jsou z přelomu 19. a 20. století. Podle Navrátila musí připravit také projekty na rozšíření ubytovací kapacity. Rekonstrukci potřebuje i stání pro techniku. "V nejbližších letech budeme vybaveni supermoderní technikou. A my musíme připravit odpovídají garážové plochy, aby to moderní drahé vybavení, co na sobě má, nestrádalo pod nějakým přístřeškem nebo na dešti," dodal.

V Liberci působí chemici už 65 let. Jednotka patří v Česku mezi elitní, je zařazená do sil rychlé reakce NATO. Její vojáci jsou neodmyslitelnou součástí většiny zahraničních misí české armády. Nového velitele bude mít od června po pěti letech. Podle Černého se za jeho působení snažili zlepšovat své dovednosti, například při odběru vzorků a jejich analýze. "Je to složitý proces, ale postupně chceme směřovat k forenzním schopnostem," uvedl. To by umožnilo, aby výsledky měření mohly fungovat i jako důkaz u soudů.

Liberecká jednotka je letos lídrem mnohonárodní protichemické jednotky NATO. Čeští chemici do ní přispívají zesílenou rotou ochrany s průzkumným a dekontaminačním elementem i pracovištěm pro sběr, vyhodnocování informací a včasnou výstrahu vojsk. Nechybí laboratorní komplet složený z chemické a radiometrické laboratoře.

Autoři | Foto Army.cz

Štítky Liberec, Karel Navrátil, technika, Brno, NATO, laboratoř, Armáda České republiky, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový velitel chemiků v Liberci chce jednotku personálně posílit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.