Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedinečný úspěch ZOO. Jako první na světě odchovala mládě orla nejmenšího

Pouze sedmnáct jedinců orla nejmenšího žije ve všech zoologických zahradách. Ten poslední se narodil v té liberecké a je to vůbec poprvé, co se něco takového povedlo. Pod Ještědem tento druh orla chovají už deset let.

Mládě bylo od 25. května, kdy se narodilo, v inkubátoru. V něm se ho pak ošetřovatelé snažili rozkrmit. Samici mezitím do hnízda dali dřevěný podkladek.

Mláděti se dařilo dobře a tak zamířilo za svou matkou. „Byli jsme velice nervózní, jak celá akce dopadne. Podkládání bývá rizikové a nezřídka se stává, že rodiče mláděti ublíží či ho vůbec nepřijmou,“ přibližil situaci zoolog liberecké zahrady Jan Hanel.

Všechno ale dopadlo na výbornou. „Samice navíc začala okamžitě po příletu na hnízdo malého opeřence krmit, což vůbec není u dravých ptáků standardní. Většinou mláďata hned zalehnout a ptáčata nechávají den bez potravy,“ dodal.

Návštěvníci ale mládě uvidí nejdříve na podzim.

Orel nejmenší

Orel nejmenší obývá otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 m v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie. V zimě přelétá v Africe na jih od Sahary (evropská populace) a do Indie (asijská populace). Vzácně zalétává na východ ČR, není vyloučeno ani nepravidelné hnízdění. V celé Evropě je zaznamenáno cca 5200 párů, z toho 10 - 15 ve střední Evropě. 

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky zoologická zahrada, Ještěd, Jan Miloslav Haněl, hnízdo, Afrika, Evropa, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinečný úspěch ZOO. Jako první na světě odchovala mládě orla nejmenšího  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.