Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj rozdělí na podporu hasičů rekordních 23 milionů korun

Liberecký kraj rozdělí letos na podporu dobrovolných hasičů rekordních více než 23 milionů korun. Rozdělení peněz schválili krajští zastupitelé. Peníze jsou určeny na nákupy a opravy hasičské techniky a vybavení. Třetina půjde na pořízení nových automobilů a rekonstrukce hasičských zbrojnic, což je nový program, který od loňského roku podporuje ministerstvo vnitra, doplnil hejtman Martin Půta, který návrh předkládal. Loni šlo na podporu hasičů zhruba 21 milionů.

V Libereckém kraji je 300 spolků dobrovolných hasičů a 224 zásahových jednotek. Dohromady mají bezmála 17 tisíc členů. Jejich technika je ale mnohdy zastaralá a výjimkou nejsou ani vozy staré 40 let. V posledních letech se však situace postupně zlepšuje. Peníze na obnovu vybavení poskytl dobrovolným hasičům nejen Liberecký kraj, pomohly i dotace ze státních a evropských fondů. Miliony šly do nové techniky i díky přeshraničním programům.

"Třináct a půl milionu korun z krajského fondu je letos určeno na vybavení jednotek, to znamená na všechno od oprav automobilů po nové obleky a ochranné přilby. Zhruba 800 tisíc korun jde na podporu činnosti jednotek druhého stupně, to je podpora především do malých měst, kde mají problém akceschopnou jednotku, která musí vyjet do deseti minut, udržet," řekl Půta. Více než milion korun půjde podle hejtmana na podporu činnosti sborů, na hasičské soutěže a přípravu mládeže.

Liberecký kraj letos dostal více než 300 žádostí o dotace. Z dotačního programu by tak měla například Jilemnice získat milion korun na pořízení nové cisternové stříkačky, Studenec díky dotaci 800 tisíc korun může nechat svou cisternu zrekonstruovat. Díky podpoře ministerstva budou podle Půty hasiči moci pořídit dalších 18 automobilů a zrekonstruovat tři hasičské zbrojnice. Třeba Rynoltice získaly 300tisíc na nákup dopravního automobilu, Zdislava zase více než milion na hasičskou zbrojnici. "V tomto případě dotace ministerstva pokryje polovinu nákladů, 33 procent dá kraj a zbytek zaplatí obce," dodal hejtman.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, peníze, Martin Půta, technika, hasičská zbrojnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj rozdělí na podporu hasičů rekordních 23 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.