Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava radniční věže v Jablonci nad Nisou se protáhne až do října

Oprava radniční věže v Jablonci nad Nisou se protáhne až do října. Důvodem je narušené keramické zdivo, které je třeba vyměnit a zpevnit. Pokračovat budou i práce na opravě fasády na jižní a východní straně radnice a v příštím roce by se měla původní podoby dočkat i poslední - severní strana. Letos město za rekonstrukci zaplatí bezmála 14 milionů korun.

Práce na obnově fasády začaly loni západní stranou a věží. Zatímco jedna strana budovy je hotová, věž se musela zazimovat a práce se znovu rozběhly až v květnu. "Loni nás zbrzdily komplikace v nosné železobetonové konstrukci a ve zdivu věže. Odhalily je testy, které jsme preventivně nechali provést," vysvětlil důvody zdržení náměstek primátora Lukáš Pleticha. Posudky potvrdily, že skelet je v pořádku. "K poničení věže přispělo nepříznivé počasí, jež degradovalo keramické zdivo," dodal.

Na základě rozboru betonových konstrukcí doporučili odborníci výměnu narušeného keramického zdiva a jeho ukotvení pomocí kovové sítě k nosnému skeletu. "Takto ošetřená konstrukce se opatří jádrovou omítkou a nanese se finální břízolitová probarvená omítka dle původního návrhu," popsal postup prací Petr Mikulášek z oddělení investiční výstavby města. Oprava statických poruch konstrukce věže vyjde město na 3,7 milionu korun.

V červnu začnou práce i na fasádě, pokračovat budou jižní stranou do náměstí a východní stranou do Kamenné ulice. "Nejprve bude opět nutné sejmout současné nevhodné povrchové úpravy včetně nesoudržných jádrových omítek, které nahradí nové. Ty sjednotí nová probarvená vrstva břízolitové škrábané omítky v odstínu tmavý okr až terakota," uvedl Pleticha. Ošetřit je podle něj nutné také kamenné pilastry a prvky zábradlí, obnova čeká i hydroizolaci na balkoně v prvním patře. Za práce dá radnice osm milionů korun.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněnou budovu město postupně obnovuje, za posledních šest let do ní investovalo přes 35 milionů korun. Město dává postupně opravit okna a pracuje se také na obnově interiérů radnice. Mimo jiné má vestibul od letoška lucerny, které v něm dosud chyběly, protože na jejich výrobu při výstavbě budovy nezbyly peníze. Podle původních Winterových plánů je vyrobila specializovaná firma Houska & Douda.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, zdivo, radnice, fasáda, Lukáš Pleticha, Karl Winter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava radniční věže v Jablonci nad Nisou se protáhne až do října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.