Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Dobrovolně se zavírají do hořícího kontejneru. Hasiči trénují na opravdové požáry

Přepravní kontejner v jedné části napěchují dřevěnými paletami, které zapálí. Postupně se přesunou do volné části kontejneru, který se už plní kouřem. Proč? Hasiči právě trénují, jaké to je pohybovat se při požáru v uzavřených objektech. Takzvaný ohňový polygon je od úterý v Raspenavě a hasiči si v něm prakticky nacvičují, jak při zásahu reagovat a vidí, jak se chová oheň a kouř.

Oheň se rychle rozhořívá. Asi desítka hasičů je uvnitř. Vnímají obrovskou tepelnou zátěž a akumulaci tepla. Vidí jen obrovský oheň a kouř. Postupně zkouší různé jevy, ke kterým při požáru dochází.

„V ohňových polygonech lze přímo pozorovat dynamické jevy u požáru jako rollover - žíhavé plameny, flashover - celkové vzplanutí v uzavřeném prostoru či backdraft - výbušné hoření,“ vysvětluje mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Hasiči trénují také spolupráci a to, jak se při požáru chovat. „Nácvik bezpečného pohybu v zakouřeném prostředí a správné taktiky může v exponované chvíli hasiči zachránit život,“ dodává mluvčí.

V Česku jde teprve o třetí polygon, na kterém mohou hasiči trénovat. Není jednoduché najít správné místo a poměrně vysoká je i jeho cena.

„Museli jsme najít místo, které je vhodné pro výcvik, neobtěžuje okolí ani obyvatele. Ale zároveň to musí být v areálu nebo blízkosti požární stanice. Třeba v Turnově bychom mohli vykouřit autobusové nádraží,“ popisuje Josef Málek z hasičského sboru výběr lokality v Raspenavě.

Kontejnery se vyrábí v Česku a ten raspenavský se ještě bude rozšiřovat. Teď je hotová první etapa, která simuluje požár ve sklepech či garážích. Do budoucna by mělo přibýt ještě jedno patro.

Ročně by mělo výcvikem v Raspenavě projít 384 hasičů, což je minimálně 32 výcviků.

Autoři | Foto

Štítky Hasiči, požár, ohňový polygon, Raspenava, kontejner, Česko, Josef Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dobrovolně se zavírají do hořícího kontejneru. Hasiči trénují na opravdové požáry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.