Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zahrada zámku v centru Liberce se otevře na léto veřejnosti

Zahrada zámku v centru Liberce se na letní prázdniny otevře veřejnosti. Na jejím zpřístupnění Liberečanům se dohodlo vedení města s majitelem, kterým je společnost Ústí Development. Za otevření dlouho uzavřené zahrady město nezaplatí ani korunu, výpůjčka je bezplatná.

„Jsem moc ráda, že jsme se s jednatelem dohodli a dojde tak k propojení pro pěší do parku Clam-Gallasů a do ulice Komenského a Gutenbergovy.  V této atraktivní lokalitě, v centru města, je to největší park. Mnoho lidí tady tráví volný čas a je škoda, aby se zahrada u zámku neukázala ve své plné kráse,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková (Změna). Její otevření umožní propojení s parkem Clam-Gallasů a do ulic Komenského a Gutenbergovy.

Přesto, že pozemek nepatří městu, budou se o jeho údržbu během letních prázdnin starat Komunitní práce Liberec a technické služby. „Prvotní investice do údržby zahrady bude zřejmě většího rozsahu, protože na pozemcích byla prováděna pouze minimální údržba, proto jsou nyní v tak zanedbaném stavu. To představuje uklidit plochy plné kup listí, větví, porostů, náletů a proschlých dřevin,“ vyjmenovává náměstkyně Karolína Hrbková.

Zámek i jeho zahrada je veřejnosti už dlouho uzavřen. V minulosti sloužil nejen jako šlechtické sídlo, byl v něm i soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků a později i vysoká škola. Od 70. let patřil Skloexportu, díky čemuž zde byla jedna z nejrozsáhlejších expozic skla na světě. Památku dnes vlastní firma Ústí development a lidé si ji mohli v posledních letech prohlédnout jen párkrát.

Štítky Liberec, Liberecký zámek, zámek, zahrada, údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrada zámku v centru Liberce se otevře na léto veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.