Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zažijte Noc kostelů a nahlédněte do nich nejen na Liberecku

Kostely po celé zemi se v pátek 9. června otevřou veřejnosti. Také svatostánky na Liberecku a po celém kraji se zapojí do Noci kostelů 2017. Nenechte si ujít příležitost a nahlédnout i do jejich méně přístupných částí.

Program na Liberecku bude bohatý, připraveno je přes osmdesát akcí, jak dopoledne například pro školy, tak především v podvečer a večer pro širokou veřejnost.

Kostel sv. Antonína Velikého v centu Liberce se otevře veřejnosti až do půlnoci. Otevřen bude kostel včetně věže a přichystaný kulturní program. Po celý večer jsou na programu komentované prohlídky svatostánku, od 20.00 hodin je připravený program pro rodiče s dětmi „Svatí září v temnotách“, při kterém se děti seznámí s postavami svatých zářícími v okenních vitrážích. Ve 22.30 hodin zazní gregoriánský chorál „Ať chvála zní“, krátce po 23. hodině večer se zájemci dozvědí zajímavosti o zdejších varhanách a také si poslechnout jak, hudební nástroj zní. Od 19.00 hodin až do půlnoci pak můžete z věže kostela pozorovat město z ptačí perspektivy. Ve stejný čas také uslyšíte společný koncert umělců ze Žitavy. Na programu je ve stejný čas také ochutnávka mešních vín a v 18.45 hodin začne v prostorách kostela výstava nazvaná Rej andělů autorky Helgy Santer.

Veřejnosti bude otevřen i blízký kostel sv. Kříže včetně křížové zahrady. Od 18.00 hodin je na programu koncert studentů a učitelů ZUŠ Liberec – Ať varhany znějí. O hodinu později bude slavnostně zahájena výstava děl vězňů z liberecké vazební věznice, jíž si v průběhu večera mohou zájemci prohlédnout. Komentované prohlídky kostela jsou naplánovány na 19.15 a 21.15 hodin, v průběhu večera až do půlnoci pak zazní ještě další komorní koncerty.  

S úderem 16. hodiny začne program v kostele Nejsvětější Trojice ve Vratislavicích nad Nisou. Zahájí jej prohlídky kostelní věže, které jsou naplánovány až do 22. hodin. Gospelový zpěv soboru Generace Gospel Choir zazní od 17.00 hodin, v 18.15 hodin si zájemci mohou vyslechnout vyprávění o životě Maxmiliána Kolbeho – světce z Osvětimi. Od 19.00 hodin je na programu procházka kostelem pro děti.

Otevře se rovněž vratislavická Kaple Vzkříšení, a to od 16.30 hodin, kdy jsou na programu modlitby.  Komentovaná prohlídka začne v 18. hodin a ve stejný čas také program v sále pod kaplí a výstava o stavbě kaple. Ve 21.00 hodin i zde připravili hudební vystoupení souboru Cum amore libereckého Gymnázia F. X. Šaldy.  

Pestrý program už od rána připravili také v Ruprechticích – kostele sv. Antonína Paduánského. Dopoledne bude patřit školákům, podvečerní program začne v 18.00 hodin přivítáním návštěvníků. O hodinu později začne komentovaná prohlídka, která se zopakuje ještě ve 21.00 hodin. Na faře budou připraveny od 19.00 hodin výtvarné dílničky pro nejmenší návštěvníky a v průběhu večera se můžete těšit dále na prohlídky kůru, ukázky varhanní hudby i zajímavá povídání.

Kostel sv. Prokopa v Hodkovicích nad Mohelkou symbolicky otevře v 18.30 hodin zvonění. Následují povídání o kostelu, Křížová cesta s ochutnávkou mešního vína a ve 22.00 hodin koncert Podještědského hudebního tria.

V 17.30 hodin se otevře také liberecká modlitebna Českobratrské církve evangelické v Masarykově ulici. V průběhu večera jsou připravené dílničky pro děti uvnitř i na zahradě, povídání na různá témata, vystoupení pěveckého sboru (20.00) či přednáška religionisty.

K Noci kostelů se připojili rovněž v Ostašově – Horní Suché, kde se veřejnosti otevírá kostel sv. Vojtěcha. Od 18.00 hodin začne koncert smíšeného sboru Zničehonic. Ve 20.00 hodin je na programu přednáška Milana Turka o památkách duchovní kultury. V průběhu večera se hosté mohou vydat na komentované prohlídky nebo si prohlédnout výstavu ke 260. výročí bitvy u Liberce.

Když srdce znovu začne tlouct je název programu, jímž začne Noc kostelů na Dlouhém Mostě v kostele sv. Vavřince v 17.45 hodin. Od šesti je připraven program pro děti i dospělé plný tvoření, následovat budou v průběhu večera různá vystoupení, povídání i modlitby. Ve 21.30 hodin se můžete dozvědět zajímavosti i o kostelních parfémech a přichystaná je i názorná ukázka s čichovým efektem. V kostele je rovněž k vidění výstava libereckého fotografa Petra Šimra.

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí otevře své brány již v 16.00 hodin a program zde potrvá do 23.00 hodin. Děti dětem aneb Středověká zahrada nabídne nejmenším rytířské soutěže, středověkou krčmu, felčary i tanec. Komentované prohlídky baziliky jsou ve 20.00, 21.00 a 22.00 hodin. V 18.00 hodin se uskuteční Mše svatá a v 19.00 hodin si můžete vyslechnout koncert Václavky and Babíny di Doksy a další. Od 19.00 do 23.00 hodin lze vyrazit na noční výstup na vyhlídkovou věž. Od 19.00 hodin bude také otevřena zrekonstruovaná kaple sv. Antonína v Heřmanicích v Podještědí.  

Podrobný program najdete na www.nockostelu.cz

V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo více než 1400 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky téměř 8 000 programů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i 500 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci.

Okres Liberec – seznam otevřených kostelů

Bílý Kostel nad Nisou, kostel sv. Mikuláše
Dlouhý Most, kostel sv. Vavřince
Frýdlant v Čechách, kostel Krista Spasitele
Hodkovice nad Mohelkou, kostel sv. Prokopa
Horní Řasnice, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie
Hrádek nad Nisou, Chrám Pokoje
Hrádek nad Nisou, kostel sv. Bartoloměje
Chrastava, kostel sv. Vavřince
Jablonné v Podještědí, bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy
Křižany, kostel sv. Maxmiliána
Liberec-Dolní Hanychov, kostel sv. Bonifáce
Liberec-Horní Suchá, Ostašov, kostel sv. Vojtěcha
Liberec-Perštýn, Červený kostel
Liberec-Ruprechtice, kostel Sv. Antonína Paduánského
Liberec-Vratislavice nad Nisou, kaple Vzkříšení
Liberec-Vratislavice nad Nisou, kostel Nejsv. Trojice
Liberec, kostel Nalezení svatého Kříže
Liberec, kostel sv. Antonína Velikého
Liberec, modlitebna Českobratrské církve evangelické
Nová Ves, kostel Nanebevzetí Panny Marie

Štítky Noc kostelů, Liberec, kostel, Liberecký kraj, koncert, výstava, Antonín Veliký, Antonín z Padovy, Česko, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažijte Noc kostelů a nahlédněte do nich nejen na Liberecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.