Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Severochema po požáru znovu zahájila výrobu ředidel

Liberecká Severochema, v jejímž areálu na konci května hořelo, dnes ráno zkušebně rozjela výrobu ředidel v nepoškozené části závodu. O víkendu se vyrábět nebude, je třeba dodělat vzduchotechniku a servisní práce. Znovu se výroba rozjede v pondělí, řekl dnes místopředseda představenstva Roman Oberer. Sklad hořlavých kapalin a část výroby vyhořela v pondělí 29. května, oheň napáchal škody za 100 milionů korun, jeden člověk se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit.

Liberecký závod Severochemy zaměstnává 70 lidí, z toho 40 je ve výrobě. Další závod má ve Varnsdorfu. Všichni liberečtí zaměstnanci se už v úterý mohli vrátit do práce. Ti, kdo nemohou být přímo ve výrobě, pomáhají jinde. Severochema má podle Oberera standardně pětidenní pracovní týden. "Jsou samozřejmě nějaké špičky v sezoně, kdy se třeba jde i o víkendu, ale není to standard. Teď ale pojedeme i víkendy, abychom dohnali skluz," dodal Oberer.

Na likvidaci ohněm zničené části se dál pracuje, těžká technika však zatím podle Oberera nastoupit nemohla. "Bylo třeba odčerpat to, co bylo v produktovodech," řekl Oberer. Nejprve je podle něj třeba odstranit zničené železné konstrukce na stáčišti technických kapalin, kde požár vypukl. Zařízení, která si dovedou s pokrouceným železem poradit, podle něj ale není mnoho, a tak musí firma počkat, až budou k dispozici.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře. Předloni firma hospodařila se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Pětina produkce šla na export, největší část do Maďarska a na Slovensko, firma ale dodává i do zemí Evropské unie, Izraele nebo Spojených arabských emirátů. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Požár areálu Severochema v Liberci

Pondělí, 29. května 2017, 13:22

Požár areálu Severochema v Liberci
Požár areálu Severochema v Liberci

Autoři | Foto HZSLK

Štítky požár, Liberec, Severochema, výroba, ředidlo, Evropská unie, Varnsdorf, Izrael, Maďarsko, Slovensko, Spojené arabské emiráty, Mrtvé moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severochema po požáru znovu zahájila výrobu ředidel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.