Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak pomoci lidem bez domova? Liberec vyčlení dvacet bytů pro ty nejzranitelnější

Liberec má plán, jak pomoci postavit se na nohy lidem bez vlastního bydlení nebo v tíživé životní situaci. Hodlá proto spustit projekt Housing first (bydlení především), při kterém vytipovaným osobám poskytne bydlení. Projekt vychází z předpokladu, že pokud se má člověk postavit na vlastní nohy, musí mít nejprve kde bydlet.

„Housing first se primárně odvíjí od principu potřeby, tedy neposuzuje, zda lidé bydlení zvládnou, ale zda je pro ně nezbytné,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Díky bydlení pak mohou lidé lépe pracovat na vylepšení své budoucnosti. „Souběžně je jim poskytována intenzivní sociální práce prostřednictvím služeb neziskového sektoru i města, aby byli schopni bydlení financovat a neocitli se záhy v ohrožení jeho ztrátou,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Král

Doplnění současného způsobu přidělování bytů

Podle Langra projekt doplní už současné způsoby přidělování bytů. „Jde o sociální bydlení, které standardně přiděluje byty vybraným sociálním skupinám, a prostupné bydlení, v němž poskytujeme bydlení jednotlivcům takzvaně za zásluhy, tedy pokud si za přispění sociálních služeb dobře osvojují kompetence k jeho udržení a financování,“ dodal.

Liberec se inspiroval v řadě evropských metropolí, kde podobné projekty dobře fungují a od loňského roku ho mají i v Brně.

„Za necelý rok se tady projekt setkal s velmi dobrým přijetím. V několika rodinách se výrazně zvýšil zájem dětí i rodičů o školní povinnosti a několik nájemníků si už našlo zaměstnání, selhává asi jen pět rodin,“ řekl Král.

Město naplňuje svou roli

Současný způsob přidělování bytů se podle Langra daří. Městu se podařilo zabydlet 247 klientů, kteří by jinak neměli šanci získat byt na komerčním trhu. Dalších 114 má prodlouženou nájemní smlouvu a 14 bylo umístěno do prostupného bydlení.

„Skutečný počet lidí – rodiny s nezletilými dětmi, lidé s nízkými příjmy, s hendikepy, senioři, lidé ohrožení ztrátou bydlení, kteří nově bydlí, je samozřejmě daleko vyšší, než je počet uzavřených smluv. Město díky tomu začíná konečně naplňovat roli sociálně vnímavé komunity k těm občanům, kteří mají v mnoha směrech zhoršené podmínky k životu. A od toho tu veřejná správa je,“ uzavřel náměstek Ivan Langr.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Housing first, Liberec, sociální bydlení, bydlení, projekt, Ivan Langr, Nejdřív bydlení, Jan Král, rodina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak pomoci lidem bez domova? Liberec vyčlení dvacet bytů pro ty nejzranitelnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.