Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Třídíte odpad? Nejlepší třídiči jsou v Bedřichově, za rok zvládli každý 160 kilogramů

V Libereckém kraji loni odpad nejlépe třídil Bedřichov na Jablonecku. Výtěžnost na obyvatele byla skoro 160 kilogramů a meziročně stoupla skoro o třetinu. Obec v Jizerských horách s 337 obyvateli se stala absolutním vítězem 12. ročníku krajské soutěže Zlatá popelnice. Na druhém místě skončily Troskovice z Českého ráje a třetí Albrechtice v Jizerských horách.

„Vítězství si vysvětluji tím, že máme nízký věkový průměr a mladí lidé hodně chtějí jít ekologickým směrem, proto třídí," uvedla za obec Gabriela Hozdová. Do třídění jsou zapojeni i ubytovatelé a další podnikatelé v obci.

Za loňským nárůstem podle Hozdové může být i to, že letní i zimní sezona byla úspěšná a přibylo turistů. Soutěž se v kraji vyhlašuje od roku 2004, obce a jejich obyvatele má motivovat k třídění odpadu.

Každý skoro padesát kilo

Loni vytřídil každý obyvatel Libereckého kraje 44,2 kilogramu papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. Je to asi o čtyři kilogramy víc než v roce 2015. Přesto kraj v třídění stále zaostává, republikový průměr byl loni 44,8 kilogramu na obyvatele. Lepší výtěžnost mělo osm jiných krajů.

V Libereckém kraji se třídí hlavně papír, v přepočtu na osobu se ho loni separovalo 22,9 kilogramu. To je druhý nejlepší výsledek v zemi. „Nadprůměrně se obyvatelům Libereckého kraje daří třídit také sklo," uvedla za společnost EKO KOM Martina Filipová.

V předchozích letech organizátoři vyhlašovali deset nejlepších mezi obcemi a městy, letos je rozdělili do čtyř kategorií, brali v potaz statut i počet obyvatel. Bedřichov vyhrál celkově i mezi obcemi do 500 obyvatel, Kořenov na Jablonecku byl nejlepší z větších obcí s výtěžností 98,3 kilogramu na obyvatele.

U malých měst vyhrál Harrachov

V kategorii měst do 3500 obyvatel vyhrál Harrachov, loni tam každý obyvatel vytřídil v průměru 88,1 kilogramu. „Každý rok se snažíme přidat jedno sběrné místo, nyní jich máme 16," uvedla starostka Eva Zbrojová (Starostové).

Obdobný způsob volí Cvikov, který byl nejlepší mezi městy nad 3500 obyvatel. „Snažíme se sběrná místa rozšiřovat, máme jich 50," uvedl starosta Jaroslav Švehla (ODS). Loňská výtěžnost byla 57,5 kilogramu na obyvatele.

V soutěži Zlatá popelnice se daří městům a obcím z turistických center, kde se v sezoně počet obyvatel zvyšuje, a proto v nich mají i hodně kontejnerů. V Libereckém kraji je aktuálně 10.382 nádob na tříděný odpad, na jednu připadá 149 obyvatel. Loni přibylo 135 nádob za 1,2 milionu Kč.

Autoři | Foto

Štítky odpad, Bedřichov, recyklace, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Jizerské hory, Český ráj, Troskovice, Albrechtice v Jizerských horách, Eva Zbrojová, Harrachov, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídíte odpad? Nejlepší třídiči jsou v Bedřichově, za rok zvládli každý 160 kilogramů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.