Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Bílém Potoce začne po letech příprav rekonstrukce úpravny vody, hotovo bude za rok a půl

V Bílém Potoce začne po letech příprav rekonstrukce úpravny vody. Na projekt za zhruba 213 milionů korun získala Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) 125 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, dalších 30 milionů korun přidá Liberecký kraj, zbytek zaplatí společnost z úvěru. Pokud vše dobře půjde, měly by práce začít v červenci. Stavba by měla být hotova do konce příštího roku.

Vodárenská společnost měla připravený projekt modernizace úpraven vody v Bílém Potoce a Frýdlantu dohromady za 358 milionů korun v roce 2010. Už tehdy se na něj podařilo získat evropské dotace, nakonec se však nerealizoval. "Nejen naše společnost, ale všechny obce Frýdlantska se vyčerpaly na odstraňování povodňových škod, takže projekt několik let stál," řekl ředitel společnosti Petr Olyšar. Prioritu pak dostala úpravna v Bílém Potoce. Frýdlantská úpravna je podle něj na dobu zhruba osmi let vyřešena díky investici do linky reverzní osmózy za 15 milionů, která zlepšila kvalitu dodávané vody.

Projekt není jen o rekonstrukci samotné úpravny v Bílém Potoce, ale souvisí s ním i rekonstrukce vodojemu v Lázních Libverda. "Bude se dělat nová úpravna, protože ta stávající už nesplňovala technické parametry a i požadavky na úpravu vody vzrostly. Z úpravny zbudou jen čtyři stěny, dovnitř přijde úplně nová technologie," dodal Olyšar. Nová technologie bude mít podle něj účinnější filtry pro odstranění zákalu, což především odběratele v Hejnicích a Bílém Potoce při dlouhodobých deštích trápí, protože zdrojem vody je řeka Smědá. Zvýší se i kapacita úpravny a také objem akumulačních nádrží.

FVS vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. Úpravna vody v Bílém Potoce spolu s úpravnou ve Frýdlantu jsou dominantními zdroji pitné vody pro region, kterému hrozí, že vlivem postupující těžby hnědého uhlí na druhé straně česko-polské hranice, přijde o zdroje vody. "To je hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli projekt podpořit částkou až do 30 milionů korun. Jde prakticky o nultou etapu přípravy kapacit na úpravu pitné vody pro Frýdlanstsko poté, co se dá očekávat, že s rozšířením těžby v polském hnědouhelném dolu Turów dojde k poklesu spodní vody," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Autoři | Foto Frýdlantská vodárenská společnost

Štítky Bílý Potok, Frýdlantská vodárenská společnost, voda, Frýdlant, Frýdlantský výběžek, rekonstrukce, projekt, Liberecký kraj, Operační program Životní prostředí, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bílém Potoce začne po letech příprav rekonstrukce úpravny vody, hotovo bude za rok a půl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.