Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum v opravovaném hostinci u Českém Dubu by mohlo být za dva roky

Nové muzeum bude možná už za dva roky v osadě Trávníček u Českého Dubu. Sídlit bude v památkově chráněném Beranově hostinci, který se snaží zachránit spolek Dubáci. Expozice by měla být zaměřená na historii Českodubska, lidovou architekturu, kulturu i historii pohostinství.

"Přesnou podobu expozice ještě nemáme. Koncepci začínáme vytvářet a sháníme na to i partnery. Do dvou let by ale mohlo být muzeum otevřené," uvedl předseda spolku Dubáci a spolumajitel stavení Jan Havelka.

Nyní se ale pracuje hlavně na záchraně hostince, jehož historie sahá nejméně do 16. století. Kulturní památka patří mezi ukázky typické architektury regionu, které ale ještě před několika lety hrozil zánik. Část hospodářské části se už dokonce zřítila. Práce na zachování rozlehlého roubeného stavení začaly díky skupině nadšenců na podzim 2014. Podle Havelky se jim už povedlo z větší části odstranit havarijní stav obytné části s hostinským sálem. "To znamená, že chalupa nespadne," uvedl Havelka.

Roubený hostinec v Trávníčku patří mezi tři takzvané Podjakubské roubenky. Dalšími jsou Jíslova rychta a Najmanova chalupa. Každá budova je zástupcem nějaké sociální skupiny - rychtář, hostinský, chudý rolník. Provoz hostince skončil ve 20. letech minulého století. Předchozí majitel ho využíval jen občas, jako chalupu. Letos v rámci obnovy stavení by měli řemeslníci dokončit práce na hrubé stavbě nad obytnou částí. Musí ještě například vyměnit dožilé stropní trámy v sále či repasovat okna. "Zvenčí by obytná část hostince měla na podzim vypadat stejně jako na fotografii z roku 1910," upozornil Havelka. Od příštího týdne začnou také práce na záchraně hospodářské části, tesaři budou obnovovat starou pavlač a střechu nad ní. Spolku se letos na obnovu hostince podařilo získat dotaci 300 tisíc korun od Libereckého kraje, což pokryje asi třetinu nákladů.

Příští rok by měla začít stavební obnova interiéru hostince. "Čekají nás rozvody, podlaha, navrácení hostinského obložení do sálu, hliněné omítky a spousta další drobné stavební práce," dodal předseda spolku.

Autoři | Foto Dubáci

Štítky Beranka, Český Dub, Dubáci, rekonstrukce, Trávníček, hospoda, muzeum, historie, Jan Havelka, Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v opravovaném hostinci u Českém Dubu by mohlo být za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.