Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní trienále skla a bižuterie v Jablonci zahrnuje pět výstav

Pět výstav zahrnuje mezinárodní trienále skla a bižuterie. V Jablonci začne za týden a potrvá do konce října. Prezentovat se na něm bude 12 zemí, 20 škol, 25 sklářských výtvarníků - pedagogů a 89 značek.

Projekt navazuje na tradici slavných bižuterních výstav ze druhé poloviny minulého století, které navštěvovaly statisíce lidí. Před třemi lety cyklus přilákal přes 14 tisíc návštěvníků. "Také letos se Jablonec nad Nisou na několik měsíců změní v místo zaslíbené sklu, bižuterii a šperku. Stálé expozice muzea doplní aktuální výstavy po celém městě věnované užitkovému a dekorativnímu sklu, designu, uměleckému sklu, studentským vizím či high-tech produktům," uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

V hlavní budově jabloneckého muzea bude výstava zaměřená na prezentaci aktuální nabídky domácích i zahraničních sklářských podniků, bižuterních firem, designových studií a šperkařů působících na českém trhu. "Jde tak o skutečně reprezentativní a unikátní sondu do trendových tendencí v oboru a aktuálního vkusu zákazníků," uvedl hlavní kurátor projektu Petr Nový. Ve stálých expozicích muzea budou po dobu trienále studentské práce, které vznikly ve spolupráci muzea a ateliéru zlínské univerzity. Projekt Redesign byl již představen na letošním veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem a Prague Design Weeku v Tančícím domě.

V areálu Eurocentra bude expozice, na níž deset firem představí své inovativní sklářské výrobky, které vznikly na základě úspěšně aplikovaných výsledků vědy a výzkumu. Kostel sv. Anny bude hostit výstavu věnovanou výběru z tvorby 25 českých sklářských výtvarníků - pedagogů, která již byla ve spolupráci s Českými centry vystavena v Bulharsku a Španělsku. Univerzitní Galerie N pak představí práce studentů 20 středních a vysokých škol z České republiky, Slovenska, Německa, Polska a Bulharska.

Všechny výstavy trienále bude možné navštívit jen s jednou vstupenkou, platnou navíc i pro expozici muzea na Kristiánově v Jizerských horách. Tu muzeum otevřelo po kompletní rekonstrukci jediné zachované sklářské chalupy ze zaniklé osady.

Autoři | Foto msb-jablonec.cz

Štítky trienále skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou, sklářství, sklář, výstava, sklo, muzeum, bižuterie, projekt, Bulharsko, Petr Nový, Galerie N, Německo, Španělsko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní trienále skla a bižuterie v Jablonci zahrnuje pět výstav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.