Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Recesisté se sejdou ve Šnytu. Happeningem chtějí poukázat na stav kostela Máří Magdaleny

Už tento čtvrtek proběhne v historických klenbách liberecké restaurace Šnyt v Sokolské ulici, recesistické provedení České mše vánoční, její parodické, takzvané "pivní verze". Celá akce začíná v 18:30.

Nejde však pouze o recesi, ale o happening libereckých hudebníků z různých těles a sdružení. Například z Fragia16-souboru historické hudby, Pěveckého sboru Ještěd, či hudebníků z Divadla F. X. Šaldy.

„Půjde o happening, který si klade za cíl neútočným způsobem poukázat na komplikovanou situaci a stav kostela Máří Magdaleny v Liberci. Tento objekt by v budoucnu mohl vynikajícím způsobem posloužit jako městská/krajská koncertní síň, která by pro hudebnicky bohatý zdejší region rozhodně nebyla jen „zbytečným luxusem,“ říká organizátor akce Jiří Bartoš Sturz.

Právě kostel Máří Magdaleny je roky uzavřený. V roce 2006 poničený kostel od církve koupila společnost Iberus. O pět let později obecně prospěšná společnost GEPO zahájila jeho rekonstrukci – náklady byly odhadovány na 64 milionů, z nichž 56 milionů měla zaplatit dotace Evropská unie. Později však vyšlo najevo, že společnost nevyvíjela žádnou činnost a že cena rekonstrukce byla uměle navýšena. Skutečná potřebná částka se měla pohybovat kolem 39 milionů korun.

V případu je obviněno 18 lidí, mimo jiné také liberecký hejtman Martin Půta nebo podnikatel a iniciátor projektu Jiří Zeronik. Ten je také zakladatelem společnosti GEPO, která firmě Metrostav, jež kostel opravovala, dluží přes 43 milionů korun. Rekonstrukce tak zůstala nedokončena, stavba je zakonzervována.

Heslo happeningu je "Rádi bychom v Liberci koncertní síň, abychom nemuseli hrát po hospodách.“

Foto restaurace Šnyt | Zdroj wikipeda.com

Štítky Liberec, Šnyt, kostel Máří Magdaleny, kostel, Marie Magdalena, happening, Jiří Bartoš, Evropská unie, Ještěd, Martin Půta, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recesisté se sejdou ve Šnytu. Happeningem chtějí poukázat na stav kostela Máří Magdaleny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.