Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Liberci zemřela Marta Kottová, která přežila holokaust. Bylo jí 88 let

Ve věku 88 let zemřela v neděli v Liberci Marta Kottová, která přežila holokaust. Kottová měla v pátek převzít medaili města. Udělena jí bude in memoriam. "Medaili převezmou její vnuci," řekla dnes mluvčí radnice Jana Kodymová.

Jako třináctiletá dívka židovského původu byla Kottová spolu se svými rodiči transportována v červnu 1942 pod evidenčním číslem 505 do ghetta v Terezíně. V září 1944 byla celá rodina převezena do vyhlazovacího tábora Osvětim - Březinka. Její rodiče neprošli selekcí a byli v den příjezdu zplynováni, Marta spolu s bratrem Viktorem jako jedni z mála lidí z transportu přežili. Před Vánocemi 1944 pak byla Kottová přes koncentrační tábor Gross-Rosen poslána do Mährensdorfu, kde pracovala v továrně na zpracování lnu a pomáhala vykládat transporty zboží na nádraží. Do Prahy se vrátila po osvobození 12. května 1945.

V Liberci žila Marta Kottová od konce 90. let. Byla předsedkyní Historické skupiny Osvětim. Navštěvovala školy a studentské a vzpomínkové akce, kde o svých otřesných zážitcích z mládí přednášela. V roce 2008 obdržela od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy o stát v oblasti výchovy, loni získala od hejtmana ocenění jako osobnost Libereckého kraje.

Autoři | Foto lidice.cz

Štítky holokaust, Liberec, Marta Kottová, Auschwitz, Václav Klaus, Vánoce, koncentrační tábor Terezín, Březinka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci zemřela Marta Kottová, která přežila holokaust. Bylo jí 88 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.