Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: V Liberci si dali dostaveníčko milovníci legendárního vozu AC Cobra

Srdce každého motoristického nadšence muselo ve čtvrtek zaplesat při pohledu na pět desítek naleštěných roadsterů AC Cobra, které se sjely ve čtvrtek do Liberce. Na sever Čech zavedlo jejich majitele a obdivovatele mezinárodní setkání, které letos připadlo na Českou republiku. Liberečané si početné skupinky sporťáků vyráběných v letech 1962 až 1967 mohli všimnout u Grand Hotelu Imperial nebo před libereckou radnicí.

Automobil si připsal četná vítězství na závodních tratích. Navzdory tomu vůz nebyl kvůli vysoké ceně komerčně úspěšný. V Evropě byl například dražší než Jaguar E-type. Proto byl roku 1967 ukončen import vozů do USA. Do roku 1969 AC ještě vyrobilo 27 kusů pro Evropský trh.

Ke konci 70. let začala cena vozů stoupat a objevovaly se různé repliky. V roce 1982 na základě smlouvy s AC Cars začal Brian Angliss vyrábět vůz Autokraft Mk IV, což byla v podstatně vylepšená poslední verze Cobry. Později dokonce Angliss získal práva užívat názvu AC. Do roku 1996 bylo vyrobeno 480 těchto aut. V současnosti je AC Cobra stále velmi oblíbená a mnoho firem po celém světe se věnuje renovacím a stavbě replik.

Poslední evoluce tohoto legendárního vozu byla osazena sedmilitrovým motorem o výkonu 317 kW ve standardní verzi a 362 kW v závodní verzi. Automobil byl schopný dosáhnout rychlosti až 298 kilometrů v hodině.

Foto Jan Král | Zdroj Wikipedia

Štítky Liberec, AC, Cobra, sraz, náměstí Dr. E. Beneše, auto, AC Cobra, Česko, Evropa, USA, Jaguar E-type, roadster

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Liberci si dali dostaveníčko milovníci legendárního vozu AC Cobra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.