Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Odpůrci hazardu v Jablonci chtějí referendum při volbě prezidenta

Odpůrci hazardu v Jablonci nad Nisou chtějí uspořádat referendum při volbě prezidenta. Zatím se jim podařilo získat zhruba polovinu z 3600 podpisů, které jsou potřeba k jeho vyhlášení.

"Podpisy budeme sbírat celé léto, abychom v září mohli předložit návrh na vyhlášení referenda v termínu lednových prezidentských voleb zastupitelům, kteří ho podle zákona budou muset vyhlásit," uvedl opoziční zastupitel za Změnu a člen přípravného výboru Jakub Macek.

V referendu by lidé měli hlasovat o tom, zda chtějí zachování hazardu v pětačtyřicetitisícovém městě. "Jablonečané v něm dostanou šanci rozhodnout, zda chtějí zavázat zastupitele k přijetí obecně závazné vyhlášky, která by zakázala provoz všech forem hracích automatů ve městě," dodal Macek.

Regulace hazardu v Jablonci začala v roce 2011, kdy zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k 1. lednu 2015. Zastupitelstvo v červnu 2015 ale novelou vyhlášky hazard opět povolilo. Dnes je tak ve městě 11 míst, kde je možné provozovat hazardní hry. Změnu postoje tehdy vedení města zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren.

Jablonec vyhláškou povoluje jen vznik kasin, ne heren. Radnice si od toho slibuje, že v kasinech nebudou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se dovnitř ani nezletilí. "Podstatné je to, že kasina provozují svou činnost za zavřenými dveřmi. Vstoupit tak mohou pouze osoby registrované na základě prokázání totožnosti. Zásadním způsobem tak eliminujeme dostupnost hazardních her v našem městě," uvedl již dříve primátor Petr Beitl (ODS). Pro kasina platí přísnější pravidla než pro herny, navíc musí splnit další podmínky města.

Odpůrci hazardu se pokoušeli referendum uspořádat už v roce 2014. Tehdy ale neuspěli, když se pod petici Za Jablonec bez hazardu podepsalo 944 lidí. "Referendum je pro nás poslední možnost, jak dosáhnout cíle, o který usilujeme přes tři roky. Tedy zbavit Jablonec problému, na který se váže drobná kriminalita, zneužívání sociálních dávek, násilí, dluhy, podvody, zpronevěry, závislosti, ztráty zaměstnání, sebevraždy, rozvraty rodin a zbytečně zničené životy stovek lidí," řekla zmocněnkyně přípravného výboru Anna Strnadová.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, hazardní hra, referendum, prezidentské volby, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpůrci hazardu v Jablonci chtějí referendum při volbě prezidenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.