Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Počet bezdomovců v Liberci se za dva roky skoro zdvojnásobil

Počet bezdomovců ve stotisícovém Liberci se za poslední dva roky skoro zdvojnásobil. Podle analýzy města žilo v roce 2015 v Liberci 170 lidí bez přístřeší, nyní jich je odhadem asi 300. Radnice od července vyčlení jednoho pracovníka, který se problematice bezdomovectví bude věnovat.

Bezdomovců v krajském městě přibývá už delší dobu, ještě před pěti lety šlo maximálně o desítky lidí. Podle Langra je to dáno i tím, že se do Liberce stahují lidé bez domova z celého regionu. "Příčinou je nepochybně větší anonymita krajského města a také více příležitostí k obživě či přenocování," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Mezi bezdomovci je podle něj řada lidí se zdravotním hendikepem, duševním onemocněním, závislostí na alkoholu. Asi čtvrtinu tvoří senioři. Obvykle přebývají lidé bez domova v nelegálních příbytcích, opuštěných domech či zahradních chatkách. Řada bezdomovců podle Langra dosud neměla žádný kontakt s poskytovateli sociálních služeb a někteří jsou dokonce bez dokladů. "Pokud je nemají, nemohou získat sociální dávky," dodal náměstek.

Aby město bezdomovcům dokázalo lépe pomoci, od července se jim bude věnovat jeden z terénních pracovníků, který pravidelně dochází do sociálně vyloučených lokalit. Radnice mu činnost navýší o půl úvazku. "Čím více o lidech bez domova budeme vědět, tím účinnější pomoc jim dokážeme poskytnout," uvedl Langr.

Terénní pracovník by tak měl od července vyhledávat a pravidelně navštěvovat místa, která bezdomovci obývají. "Cílem je převzít část činnosti, kterou dosud dobrovolně vykonává městská policie a souběžně s pomocí strážníků a úřadu práce podchytit bezdomovce pro další práci se sociálnímu službami," řekl náměstek. Jedním z cílů je zapojit část bezdomovců do systému veřejné služby, aby opět získali pracovní návyky. Terénní pracovník by měl také bezdomovce motivovat k úklidu obývaných míst, jak se to povedlo strážníkům u pavlovické cyklostezky. "Neděláme si ale iluze, že to bude fungovat všude," řekl Langr.

Pro bezdomovce je také částečně určen projekt nazvaný Housing first (Bydlení především). "Housing first se primárně odvíjí od principu potřeby, tedy neposuzuje, zda lidé bydlení zvládnou, ale zda je pro ně nezbytné," uvedl již dříve náměstek. Radnice plánuje zahájení projektu na podzim, vybraní klienti získají nájemní smlouvy na městský byt na jeden rok s možností prodloužení.

Autoři | Foto Petr Němec

Štítky Liberec, lidé bez domova, bezdomovec, Ivan Langr, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet bezdomovců v Liberci se za dva roky skoro zdvojnásobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.