Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zákaz kouření přidal práci strážníkům a technickým službám

V Libereckém kraji přidělal zákaz kouření práci hlavně městským strážníkům, kteří musí častěji řešit stížnosti lidí na hluk v ulicích. Pracovníci technických služeb zase musí kolem hospod a restaurací uklízet stovky odhozených nedopalků cigaret. Zákazníků v provozovnách ale většinou moc neubylo, někde je lidí i víc. Podle hostinských ale pomáhá teplé letní počasí. Tam, kde to jde, zůstávají lidé stejně raději na venkovních zahrádkách a terasách.

Protikuřácký zákon zakázal od 31. května kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách. Za jeho porušení hrozí kuřákovi pokuta až 5000 Kč. Firmy a podnikatelé mohou být potrestáni až dvoumilionovou pokutou a zákazem činnosti až na dva roky, u provozovatelů se ale sankce začnou ukládat až na konci srpna. Zákon v restauracích neumožnil vytvořit kuřárny a kuřáky vyhnal ven na ulici. "Je to hrozné, někdy mám pocit, že procházím zamořeným územím," posteskla si žena, která v podvečer procházela centrem Liberce.

"My to samozřejmě vítáme z hlediska zdraví našeho i personálu, všechno je čistší, líp se dýchá, všechno je lepší. O zákazníky jsme zatím kvůli zákazu kouření nepřišli," řekl dnes podnikatel, nekuřák Martin Hřebík, který v Liberci provozuje taneční klub TopStar, Divadelní klub Jimmy's a několik dalších restaurací. Přiznal ale, že s kuřáky před svými podniky problémy má. "Jak je teplo, lidi kouří, sedí na zemi, válí se tam, dělají bordel," povzdechl si. Přidali ven popelníky a koše a uklízečka tam pravidelně uklízí, pořádek se ale podle něj na ulici udržuje mnohem hůř než v uzavřeném klubu.

Přibylo stížností na rušení nočního klidu

Podle městských strážníků přibylo stížností hlavně na rušení nočního klidu. "V létě to ale není nic výjimečného," řekl dnes ředitel Městské policie v Jablonci nad Nisou Luboš Raisner. V Jablonci řešili strážníci od konce května už 20 případů, jen v pěti šlo ale o lidi, kteří hlučeli a kouřili před restaurací či barem. "Strážníci řešili i pět přestupků spojených s dodržováním zákona. Ve čtyřech případech se jednalo o kouření na místech zakázaných a v jednom případě v restauraci, žádné sankce jsme ale neuložili, zatím se vše řeší domluvou," dodal.

PSALI JSME: Ve Frýdlantě si u piva zapálíte, nejprve se ale musíte přihlásit do spolku

Také v České lípě stížností přibylo. "Lidé si stěžují i na podniky, kde dřív býval klid," řekla mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková. "Zpravidla ruší obyvatele kuřáci z restauračních zařízení, která jsou v blízkosti bytových domů. Příkladem je bar Bejvák, poměrně malý podnik, kde začínáme evidovat stížnosti, protože hned vedle je obytný dům. Dalším zařízením je bar U Zelenýho v Pražské ulici, stačí nedovřít dveře a hluk se šíří ven, lidé volají 156, protože chtějí spát," dodala.

V Liberci podle mluvčí městské policie Daniely Buškové stížností na hluk výrazněji nepřibylo. Problémy s kouřením řeší podle ní strážníci nejčastěji na zastávkách městské dopravy stejně jako v minulosti. "Kouření v restauraci jsme řešili v jediném případě, několikrát jsme prověřovali rušení nočního klidu osobami kouřícími před restaurací. Pokutu jsme ale neuložili žádnou, hlídky na místě neprokázaly porušení zákona," řekla.

Technické služby mají více práce

Víc práce mají kvůli kuřákům v ulicích technické služby. "Musíme mnohem víc uklízet kolem hospod a restaurací. Hlavně v centru Liberce v Moskevské a Pražské ulici je před restauracemi hodně vajglů, které tam kuřáci odhazují. Hospodští se o to nestarají, chodníky jim nepatří," řekla mluvčí libereckých technických služeb Alžběta Přikrylová. Nepořádek kolem hospod podle ní uklízejí pracovníci služeb ručně, případně malým vysavačem.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko zatím patřilo k těm benevolentnějším - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musely být donedávna označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. Zákon, který kouření zcela zakazuje, podepsal v únoru prezident. Dvacet senátorů se ale obrátilo na Ústavní soud a chce část zákona zrušit. 

Souhlasíte se zákazem kouření?

Celkem hlasovalo1951 čtenářů

Štítky kouření, Liberec, Pytloun, Lukáš Pytloun, Martin Hřebík, TopStar, Jimmy's, zákaz, restaurace, zákaz kouření, hluk, hospoda, Liberecký kraj, obecní policie, noční klid, Jablonec nad Nisou, Ústavní soud České republiky, policista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz kouření přidal práci strážníkům a technickým službám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.