Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sousedský spor zaměstnal strážníky. Ženě vadila hlasitá hudba, opětovala ji pouštěním ptačího zpěvu

Nad některými sousedskými spory zůstává rozum stát. Jeden takový před nedávnem řešili českolipští strážníci, na které se obrátila žena s tím, že jí soused dělá naschvály tak, že od ráno do noci pouští hlasitou hudbu z rádia u jejího plotu. Ta mu má na oplátku pouštět ptačí zpěv.

„Ona je z toho hluku psychicky zničená. Strážníci vyslechli také souseda, který má ženě způsobovat příkoří. Ohradil se, že jemu žena na oplátku pouští reprodukovaný zpěv ptáků,“ shrnula mluvčí strážník Eva Vlastníková.

Právě sousedské spory týkající se hluku jsou časté. Pokud hluk ve vašem obydlí dosahuje míry ohrožující vaše zdraví, může nápravu zjednat hygienická stanice nebo stavební úřad. Krajská hygienická stanice může zastavit provoz nebo používání zdroje hluku až do odstranění závady nebo odejmout povolení k jeho provozu. V případě nerespektování takového rozhodnutí může ukládat pokuty.

Hlasitá hudba, rozjívené hovory, vytrvale štěkající psi, mňoukající kocouři ozývající se od sousedů a podobné hluky, které však nedosahují intenzity poškozující vaše zdraví, je možné řešit prostřednictvím obecního úřadu či policie. „Hluk pocházející ze sousedních bytů může být totiž přestupkem proti veřejnému pořádku nebo proti občanskému soužití,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

V případě hluku od sousedů máte také možnost obrátit se na soud se žalobou, kterou budete požadovat, aby soused zabránil pronikání hluku do vašeho bytu. „Soud žalobě vyhoví, pokud hluk přesahuje místní obvyklé poměry. Hledisko překročení zákonných limitů v tomto případě nehraje roli,“ konstatuje Zelený.

Foto pixabay.com

Štítky Česká Lípa, hudba, městská policie, spor, hluk, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sousedský spor zaměstnal strážníky. Ženě vadila hlasitá hudba, opětovala ji pouštěním ptačího zpěvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.