Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lesy ČR opravily páteřní turistickou cestu mezi Českou republikou a Polskem

Lesy ČR opravily před hlavní turistickou sezonou páteřní cestu mezi Českou republikou a Polskem v Jizerských horách. Turistický chodník Soutok Jizery je více než kilometr dlouhá páteřní trasa, která začíná u sklářské osady Jizerka pod Bukovcem a podél říčky Jizerky vede až do polského městečka Orle. Lokalitu ročně navštíví až 50 tisíc turistů. Obnova turistického chodníku stála 1,7 milionu korun.

Rekonstrukce turistického chodníku začala loni v květnu a trvala zhruba rok. "Odstranili jsme nefunkční dřevěné povalové schodiště. Cesta dostala nový perkový kryt z drceného kameniva. V místech s extrémními sklony je nová kamenná dlažba z lomového kamene. Kamenné svodnice se speciálními přejezdy pro kočárky, cyklisty i handicapované mimo jiné zabraňují erozi cesty," doplnil ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář.

Chodník Soutok Jizery vede jednou z nejhezčích lokalit v Jizerských horách. Měřič návštěvnosti instalovaný u Karlovského mostu vykázal v loňském roce zhruba 50 tisíc návštěvníků, z toho 87 procent bylo pěších nebo běžkařů a 13 procent návštěvníků tvořili podle Jouklové cyklisti. "Nyní se místo stane ještě atraktivnější, neboť má cesta pěkný povrch a zmizela bariéra dřevěného schodiště," dodal Řičář. Cesta se tak otevřela i rodinám s kočárky a handicapovaným.

Jizerské hory patří k turisticky nejnavštěvovanějším oblastem Libereckého kraje. Pro svoji přírodní cennost byly na přelomu let 1967-1968 prohlášeny chráněnou krajinnou oblastí. Dnes jsou Jizerské hory protkány hustou sítí značených turistických cest a na své si zde přijde každý. Turistické trasy jsou doplněné naučnými stezkami, vyhlídkovými i vnitřními turistickými okruhy, komentovanými procházkami i stezkami místního dědictví. Novým turistickým lákadlem je například i sklářská osada Kristiánov u Bedřichova, která se po rekonstrukci nedávno otevřela turistům.

Autoři | Foto Naucnoustezkou.cz

Štítky stezka, Lesy ČR, Bukovec, Orle, Jizera, Lesy České republiky, turistická stezka, Jizerské hory, Polsko, Česko, chodník, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR opravily páteřní turistickou cestu mezi Českou republikou a Polskem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.