Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Děti ve školách v Libereckém kraji vystřídají řemeslníci

Pro tisíce dětí dnes v Libereckém kraji skončil školní rok. Během letních prázdnin je ve školách vystřídají řemeslníci, města na opravy a investice vydají jednotky až desítky milionů korun. Pro některé děti to bude znamenat delší prázdniny, třeba na ZŠ Šumava v Jablonci.

"Žáci na ZŠ Šumava si prázdniny protáhnou o jeden týden," uvedla mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Jeden z pavilonů školy podle ní získá nová okna, zateplený obvodový plášť a novou střechu. Dělníci namontují novou vzduchotechniku v učebnách a kancelářích a odstraní konstrukce s azbestem. "Hotovo by mělo být do konce října," dodala Hozová. Zateplení pavilonu bude stát zhruba devět milionů korun, z evropské dotace se zaplatí asi 40 procent nákladů. Běžné opravy čekají v Jablonci i další školní budovy, vyžádají si asi 15 milionů. Pracovat se bude v osmi základních, čtyřech mateřských a uměleckoprůmyslové škole.

Stavební práce ovlivnily na některých školách i závěr letošního školního roku, třeba na ZŠ Skálova v Turnově. Dnešní předávání vysvědčení muselo vedení školy několika třídám přesunout do jiných částí budovy a děti z jedné páté třídy ho dokonce dostaly na radnici. Na škole se za 4,3 milionu korun modernizuje sociální zařízení. "Kromě toho dojde k postupné výměně oken," uvedla mluvčí turnovské radnice Anna Šupíková. Výměna oken je rozdělena na etapy, celkem bude stát skoro sedm milionů korun.

Krajský Liberec letos na běžné opravy o prázdninách vydá přes 11,5 milionu Kč. "Budou realizovány ve většině z 55 objektů, které spravujeme," uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (býv. ANO). V létě by se také měla dokončit rekonstrukce ZŠ Broumovské, jež začala už loni a probíhá za provozu. Úpravy za 9,7 milionu korun by měly umožnit navýšení kapacity školy o 75 žáků. Přes 17 milionů budou stát už prováděné stavební úpravy na ZŠ Kaplického, jejich součástí je i vytvoření dvou odborných učeben.

Česká Lípa v létě na opravy školních budov vynaloží přes osm milionů korun, Nejdražší bude první etapa rekonstrukce střechy za 3,8 milionu na ZŠ Dr. M. Tyrše. Dělníci při ní odbourají také nevyužívané komíny. "Práce budou probíhat i v září, ale zahájení školního roku by ovlivnit neměly," uvedla mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová.

Do oprav škol investují i menší města v kraji, například Mimoň za 19,5 milionu korun od května za provozu rekonstruuje dva pavilony, které jsou v nevyhovujícím stavu. Hotovo by mělo být do konce listopadu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekonstrukce, škola, ZŠ Šumava, Liberecký kraj, oprava, školní rok, radnice, Šumava, Jablonec, Monika Bayer, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ve školách v Libereckém kraji vystřídají řemeslníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.