Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberec schválil teplárně rekonstrukci parovodu více než čtvrt miliardy korun

PR článek

Zastaralá a ztrátová teplárenská síť v Liberci se bude nejspíš rekonstruovat. Modernizaci jedné ze tří rozvodných větví podpořil i Liberec, který současnou podobu projektu Greenet za 300 milionů korun dosud odmítal. K realizaci je ale ještě nutné, aby se v létě dohodli akcionáři ohledně vložení majetku, za který jim teplárna platí nájem. Na projekt se teplárně podařilo získat dotaci 70 milionů korun.

Teplárna Liberec zásobuje teplem a teplou vodou téměř 15 tisíc domácností. Patří do skupiny MVV Energie CZ, město v ní má třicetiprocentní podíl. Akcionáři se na způsobu oprav nedokázali více než půl roku dohodnout. Projekt zahrnoval jednu větev, město do něj chtělo zapojit i zbývající dvě. "Domluvili jsme se, že bezesporná je revitalizace jedné větve, takže jsme odsouhlasili to, na čem se shodujeme. O dalším budeme dál jednat," řekl dnes náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Místopředseda představenstva Jaroslav Pantůček už dříve řekl, že modernizaci je potřeba dělat postupně, aby ji teplárna byla schopna platit. Na rekonstrukci první větve si musí vzít teplárna úvěr, který bude splácet šest až osm let. Smyslem projektu je nahrazení parovodu úspornějším horkovodem. Kladem bude podle Pantůčka nejen výrazné snížení ztrát při distribuci tepla, ale také estetická stránka. "Po dokončení projektu totiž zmizí parovody z koryta řeky Nisy a otevře se prostor pro zpřístupnění řeky pro obyvatele a návštěvníky města," uvedl dnes Pantůček.

Podle něj je shoda akcionářů pouze prvním krokem k zahájení modernizace teplárenské sítě. Tvrdí, že financování projektu dokáže teplárna zajistit jen v případě, že prokáže bankám dlouhodobý výhled vyrovnaného hospodaření. "To se nám podaří pouze v případě, že oba akcionáři vloží podle smlouvy z roku 2015 svůj majetek do teplárny tak, abychom za něj v budoucnu neplatili nájemné. Jinak budeme dlouhodobě ve ztrátě a nepodaří se nám získat bankovní úvěr," uvedl. Vklad majetku obou akcionářů by znamenal pro teplárnu roční snížení nákladů zhruba o 50 milionů korun. Liberec ale hodnotu majetku MVV zpochybňuje, podle radnice navíc teplárna neprokázala, že nastaly okolnosti vyžadující vložení majetku. Podle Korytáře budou o tom dál jednat.

Štítky Liberec, teplárna, parovod, Greenet, projekt, Jan Korytář, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec schválil teplárně rekonstrukci parovodu více než čtvrt miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.