Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Frýdlantu začaly práce na obnově zapomenuté křížové cesty

Ve Frýdlantu začaly práce na obnově téměř zapomenuté křížové cesty z 18. století. Jde o jednu z akcí česko-německého projektu Paměť v krajině Trojzemí. Jednotlivá zastavení jsou poškozená, malované obrázky z nich dávno zmizely a vrch pokryly náletové dřeviny. Do práce se teď pustili dělníci, restaurátoři i odborníci na ošetřování stromů, takzvaní arboristé. Už koncem roku by se měla křížové cestě vrátit původní podoba.

Křížová cesta ve Frýdlantu vznikla z podnětu tehdejšího frýdlantského děkana Johanna Friedricha Leubnera. Pozemek pro ni věnovali Clam-Gallasové. Dokončena byla roku 1737, vrcholový kříž s obrazem Nejsvětější Trojice byl vysvěcen o sedm let později. Dnes ale chybí veškeré obrázky, poničeny jsou i některé hlavice nebo lucerny zastavení. Rozbořen je i vrcholový pískovcový krucifix. Zůstaly vlastně jen samotné kameny. Projekt obnovy zahrnuje kompletní restaurování zastavení cesty, uměle vytvořené skalní jeskyně apoštolů Petra a Jana a také kamenné niky nahrazující studánku.

"Z původní cesty byla odstraněna svrchní vrstva, také restaurátor už pracuje na obnově jednotlivých zastavení. V terénu se pohybují také arboristé, kteří ozdravují vzrostlé lípy srdčité a zajišťují některé větve proti případnému zlomení a pádu," popsala postup prací vedoucí investičního oddělení města Zdena Ubiasová. V tomto týdnu začaly i další práce kolem jednotlivých zastavení. "Pokládat se začínají kameny do spodní části a později dojde i na další vrstvy tak, aby cesta byla zpevněná a pro pěší pohodlná," dodala Ubiasová. Součástí křížové cesty budou tři vyhlídky. Dvě nabídnou nevšední pohled na hrad a zámek Frýdlant, třetí na město.

Křížová cesta ve Frýdlantu není jedinou památkou, která bude díky projektu "Paměť v krajině Trojzemí" obnovena. Zapojeno je do něj celkem šest partnerů - vedle Frýdlantu ještě Hrádek nad Nisou, Římskokatolická farnost Hrádek nad Nisou, město Žitava, obec Oybin a Společnost pro kulturní krajinu. "Frýdlant už díky projektu zmapoval 50 drobných památek Frýdlantska, které se staly podkladem pro novou databázi a webovou aplikaci," řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). V Hrádku nad Nisou chtějí například v rámci projektu vrátit ještě letos na Horní náměstí kamenný sloup se sousoším sv. Anny.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky křížová cesta, Frýdlant, projekt, Dan Ramzer, Hrádek nad Nisou, ODS, Římskokatolická farnost Hrádek nad Nisou, obrázek, restaurátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu začaly práce na obnově zapomenuté křížové cesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.