Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Učitelé v Liberci se dočkají přilepšení. Město jim přidá milion korun

Vůbec poprvé se učitelé z libereckých základek dočkají peněz navíc z rozpočtu města. Půjde o milion korun a ředitelé budou moci peníze kantorům přidělit do prémiové složky. Město by v budoucnu chtělo postupně lépe systémově dofinancovávat učitelské mzdy, toto je pouze první krok.

„Platy pedagogů i nepedagogů jsou prakticky výlučně financovány ze státního rozpočtu, řada obcí už ale i v minulosti část prostředků ze svého poskytovala, aby alespoň trochu vyrovnala dlouhodobě přetrvávající nedůstojné podmínky ve školství,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Podle něj ale rozpočet Liberce zatím nedovoloval jakékoli dofinancování nárokových složek učitelských platů. „Jdeme proto cestou prémiových finančních bonusů, které bude moci ředitel školy přidělit dle svého uvážení,“ dodal.

Průměrný plat učitele v Liberci je 25 169 korun. „Je třeba vnímat, že průměr jako hodnota není pro vyjádření platů učitelů příliš vhodný už proto, že jej významně zkresluje zásluhová složka, tedy počty odsloužených let,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Průměrný plat tak ve skutečnosti dle propočtů bere jen asi 30 procent učitelů, zbytek pak méně než průměr.

„Letošní milión považuji za první krok k postupnému systémovějšímu dofinancování učitelských platů v Liberci a také důležitý signál, že město jako zřizovatel – ať už v jeho vedení slouží kdokoli – má eminentní zájem na rozvoji škol, na zvyšování jejich kvality i podpoře učitelů, kteří tradičně patří k nejvzdělanějším i nejaktivnějším vrstvám společnosti,“ dodal Langr.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, školství, učitelé, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé v Liberci se dočkají přilepšení. Město jim přidá milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.