Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrádek získal peníze na dokončení opravy podstávkového domu Koník

Na více než dva roky se zastavila rekonstrukce podstávkového domu v Hrádku nad Nisou. A tak dlouhá přestávka přinesla dohady, co za tím je. Podle starosty Hrádku ale obec pouze sháněla peníze na dokončení a až teď se to povedlo, opravy tak brzy znovu začnou.

První etapa probíhala v letech 2014 až 2015, částečně ze státní dotace, ale i s peněz Hrádku. Obnovila se podstávka, objekt dostal novou střechu, okna a dveře a zrekonstruovány byly i vnitřní prostory. Jenže od té doby nic.

„Město se snažilo najít další vhodný dotační titul na jeho dokončení. Mohlo samozřejmě zainvestovat i z běžného provozního rozpočtu města, ale ten se snažíme šetřit na jiné potřebné investice a aktivity města, na které žádné jiné podpory neexistují a existovat ani nebudou – například opravy místních komunikací,“ vysvětil starosta Hrádku Josef Horinka.

To se nakonec povedlo a obec získala 30 tisíc Eur v rámci přeshraničního projektu s polským Boleslawiecem, na kterém bude mít desetiprocentní spoluúčast.

„Na dokončení objektu bude opět klasicky vypsané výběrové řízení, kam se mohou přihlásit všichni, kteří mají s podobným druhem stavby nějakou zkušenost,“ dodal Horinka.

Domu se říká Koník podle jména jeho posledního majitele. Roky chátral, než ho v roce 2008 za půl milionu korun v dražbě získal Hrádek. Po dokončení rekonstrukce by se měl stát vzorovým podstávkovým domem a vznikne tu i expozice těchto výjimečných domů.

Autoři | Foto hradek.eu

Štítky Hrádek, podstávkový dům, Koník, dům, peníze, oprava, Hrádek nad Nisou, Josef Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádek získal peníze na dokončení opravy podstávkového domu Koník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.