Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Liberci po třech letech rozkvete zmijovec titánský

V Botanické zahradě v Liberci rozkvete po třech letech zmijovec titánský, květenství má na výšku přes 1,6 metru. Botanici to považují za mimořádnou událost a v den, kdy pokvete, bude proto zahrada mimořádně otevřená až do půlnoci. Termín se dá jen odhadnout. Nejpravděpodobnější je sobota.

Zmijovec kvete velmi krátce, obvykle se začne otevírat odpoledne a zavírat následující ráno. Koprnický odhaduje, že květ bude mít asi metrový průměr. Linout se z něj bude silný nepříjemný zápach. "Smrdí to, jako když hnije maso," uvedl zahradník Lukáš Koprnický. Tím podle něj rostlina láká mouchy a brouky k opylování.

V evropských botanických zahradách kvete tato áronovitá rostlina s údajně největším květenstvím světa zřídka, v Česku se to povedlo zatím jen liberecké botanické zahradě. Poprvé v roce 2011 a podruhé v roce 2014. "U nás se jí daří, tak často to není obvyklé. Perioda bývá obvykle po deseti letech," uvedl Koprnický. Libereckému exempláři prospívá, že je vysazený volně, nikoliv v květináči. Při růstu zmijovec potřebuje stálou vlhkost a vysokou teplotu.

I přes dvojí zkušenost ale liberečtí zahradníci nedokážou přesně odhadnout, který den se začne květenství otevírat. "Zmijovec se choval pokaždé jinak. Před třemi lety byla bouře a pak vykvetl. A před tím, v roce 2011, bylo vedro," uvedl Koprnický. Dnes je v Liberci pod mrakem a meteorologové předpovídají bouřky. Ve skleníku, kde se zmijovec nachází, je okolo 30 stupňů Celsia.

Zmijovec titánský (amorphophallus titanum) pochází ze západní Sumatry a ve volné přírodě už téměř není. Květenství největších exemplářů mívají na výšku i tři metry, v Liberci bylo největší při prvním rozkvětu, zhruba dva metry. Po botanických zahradách ve světě je jen kolem sta exemplářů. Liberec má jediný, který získal v roce 2001 z Bonnu. Při minulých dvou rozkvětech se rostlinu nepovedlo opylovat, letos bude šance větší. Botanická zahrada si totiž nechala poslat pyl z Kalifornie. Do měsíce by zahradníci měli vědět, zda se to povedlo. Úspěch bude pro rostlinu nejspíš znamenat zánik. "Zkušenosti s tím nemáme. Podle toho, co se udává, se tím ale strašně vyčerpá. Může mít 100 semen i více," dodal Koprnický.

Autoři | Foto Botanická zahrada Liberec

Štítky Liberec, botanická zahrada, zmijovec titánský, zmijovec, květenství, Česko, Kalifornie, Bonn, Sumatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci po třech letech rozkvete zmijovec titánský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.