Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec v číslech: Svatba na úřadu? Lidé chtějí Ještěd, muzeum nebo galerii

Svatba na úřadu v posledních letech postupně ustupuje jiným místům. Říkají to statistiky matriky liberecké radnice. Ještě v roce 2013 bylo těchto sňatků 58, o dva roky později už o tři desítky více a mimo úřad tak měl svůj obřad každý čtvrtý pár. Komplikací je to především pro oddávající, kteří kromě tradičních míst, jako je Ještěd, musí třeba do horkovzdušného balónu nebo na vrchol Jizerských hor.

Mezi nejoblíbenější místa obřadů mimo úřad patří Ještěd, Severočeské muzeum, galerie v lázních, ale i kaplička U Obrázku v Ruprechticích.

Pokud se podíváme na čísla, ještě v roce 2013 bylo svateb mimo radnici 58 (15,2 % z počtu uzavřených sňatků), v roce 2014 to bylo 62 (19,4 %) a v loňském roce již 88 (25,6 %). Celkem se pak v roce 2015 vzalo 344 párů.

Tento trend potvrzují i v jiných městech. Například ve Frýdlantu měli loni 29 sňatků mimo radnici, což je třetina celkového počtu.

„Mezi nejoblíbenější místa, kde si snoubenci říkají své ano, patří statky na území Frýdlantska. Velmi oblíbený je v současné době statek v Dolní Oldříši nebo Zámecký dvůr v Černousích. Oddávali jsme také na frýdlantském zámku, v Polních Domkách nebo třeba na hřišti,“ řekla matrikářka Městského úřadu Frýdlant Ivana Spatzierová.

A přibývá také netradičních míst, jako jsou horkovzdušné balóny, lodičky na přehradě nebo zahrady rodinných domů. Nedávno také proběhla svatba na vrcholu Jizery v Jizerských horách.

Autoři

Štítky Liberec, svatba, obřad, Ještěd, muzeum, galerie, radnice, Jizerské hory, Severočeské muzeum v Liberci, Frýdlant, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec v číslech: Svatba na úřadu? Lidé chtějí Ještěd, muzeum nebo galerii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.