Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Expozice o horolezectví už vyrůstá. Z původní stavby zůstala jediná stěna s malbou od Alše

Zhruba měsíc už pokračuje výstavba stálé výstavy o horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Jde vlastně o úplně novou stavbu, z té staré zůstala pouze jediná stěna s unikátní malbou od Mikoláše Alše Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou. Ta bude součástí expozice Pro horolezce neexistují hranice. První návštěvníky přivítá nejspíš v červnu 2019.

„Na počátku června bylo firmě Termil předáno staveniště a práce na stavbě objektu pro novou muzejní expozici byly zahájeny,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Podle ní odborníci v prvních červnových dnech nejprve zajistili vzácné velkoformátové plátno. „Malbu Mikuláše Alše Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou opatřili zateplenou příčkou, která by ji měla chránit před nepříznivými vnějšími vlivy,“ popsala mluvčí úřadu Andrea Fulková.

Až poté mohli stavbaři starou budovu zdemolovat. „Těžkotonážní pásový bagr srovnal se zemí koridor muzeální budovy, bývalou kavárnu a dílnu muzejního technického oddělení,“ dodala mluvčí.

Demolice v těchto dnech stále probíhá, pomalu se ale začíná rýsovat prostor, ve kterém se bude nová horolezecká expozice v červnu 2019 slavnostně otevírat.

Stavební úpravy objektu včetně vytvoření expozice horolezectví jsou součástí projektu Pro horolezce neexistují hranice, který je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020.

Partnery projektu jsou Muzeum Českého ráje v Turnově a Město Bad Schandau, které se v rámci projektu podílejí na přípravě výstav a dalších společných aktivit spojených s horolezectvím.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Turnov, Muzeum Českého ráje, Mikoláš Aleš, horolezectví, Muzeum Českého ráje v Turnově, Květa Vinklátová, projekt, Evropská unie, Česko, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice o horolezectví už vyrůstá. Z původní stavby zůstala jediná stěna s malbou od Alše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.