Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začala rekonstrukce úpravny vody pro Frýdlantsko za víc než 200 milionů. Připravovala se sedm let

Dlouhý příběh rekonstrukce zastaralé úpravny vody v Bílém Potoce se zřejmě blíží ke zdárnému konci. Přípravy na ni začaly už po ničivých povodních v roce 2010, dlouhých sedm let ale trvalo, než se začalo skutečně rekonstruovat. Modernizace vyjde na 214 milionů korun.

Vodu z úpravny v Bílém Potoce pije asi deset tisíc lidí z Hejnic, Raspenavy a okolních obcí. Přinese lepší kvalitu vody, protože po deštích byla zakalená, ale počítá i s případným rozšiřováním dolu v Turówě.

Reálně totiž hrozí na české straně hranice úbytek povrchové i podzemní vody. Opatření, které jsou kvůli nebezpečí úbytku vody na Frýdlantsku po rozšíření a prohloubení dolu Turów připravena, už s rekonstruovanou a novou technologií vybavenou úpravnou vody v Bílém Potoce počítají.

Z původní úpravny zbudou vlastně jen obvodové zdi. „Všechno ostatní bude nové, včetně technologie. Dojde také k navýšení kapacity úpravny a objemu akumulačních nádrží,“ říká ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Původní úpravna vody nesplňovala technické parametry. „Při přívalových nebo delších deštích nedokázala vyřešit problém se zákalem vody v Hejnicích, Raspenavě a okolních obcích. Nová technologie to díky účinnějšímu filtru zvládne,“ doplnil Olyšar.

Projekt rekonstrukce se táhne od roku 2010, kdy Frýdlantsko zasáhly ničivé povodně. „Podařilo se nám na ní dokonce získat v roce 2010 dotaci ze stejného evropského fondu jako tentokrát. Po povodni se ale Frýdlantská vodárenská, stejně jako prakticky všechny obce Frýdlantska, vydala kvůli odstraňování škod z peněz a nebyli jsme schopni spolufinancovat akci vlastním podílem. Projekt byl proto na několik let pozastaven,“ vysvětluje předseda představenstva Frýdlantské vodárenské Dan Ramzer.

Celá rekonstrukce potrvá 18 měsíců a vyjde na 214 milionů korun. Frýdlantské vodárenské se podařilo získat evropskou dotaci 126 milionů a dalších 30 milionů od Libereckého kraje. Rekonstrukci provádí Syner.

Autoři | Foto FVS

Štítky Bílý Potok, Frýdlantská vodárenská společnost, rekonstrukce, Frýdlantsko, povodeň, technologie, Raspenava, Hejnice, Důl Turów, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala rekonstrukce úpravny vody pro Frýdlantsko za víc než 200 milionů. Připravovala se sedm let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.