Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nová naučná stezka ve Frýdlantě povede přes mokřady a bude mít výhled na zámek

Nalákat turisty do areálu takzvaného Podzámčí a ukázat, že ve Frýdlantě není jen zámek. Taková je myšlenka vybudování necelý kilometr dlouhé naučné stezky přírodní rezervací Křížový vrch. Povede přes mokřady, lemovat ji budou čedičové kameny a bude tu i ojedinělý výhled na dominantu města.

„Chceme lidem ukázat, že Podzámčí má své kouzlo a svou historii. A že stojí při návštěvě Frýdlantu za to nejen státní hrad a zámek, ale že má smysl sejít i dolů. Věřím, že naučná stezka s osmi zastaveními a vyhlídkou na dominantu města turisty i místní zaujme. Ostatně zpřístupní lokalitu, která je dnes pozapomenutá, přestože má svůj nesporný půvab,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Projít si stezku zvládne prakticky každý, dlouhá bude necelý kilometr. Půjde o tři čtvrtě metru širokou zpevněnou štěrkovou cestu, lemovanou čedičovými kameny z okolí stezky. Na dvou místech stezky ji vystřídá přemostění přes mokřady.

„Na stezce se počítá se dvěma odpočinkovými místy s vyhlídkou na hrad a zámek Frýdlant, výsadbou aleje přátelství, dvěma kamennými průchody, instalací dřevěného zábradlí, směrníků a s doplněním jednoho sloupu veřejného osvětlení. Stezka povede od tenisových kurtů a naváže na Křížovou cestu, která je v rámci jiného projektu také obnovována,“ vysvětlil Milan Kysela z investičního oddělení městského úřadu Frýdlant.

Stezka začne vznikat už v červenci. „Nejprve budou vymýceny náletové dřeviny a dřeviny, které vyznačil lesní hospodář. Potom už přijdou na řadu stavební práce na cestě i přemostění. Vše má být hotovo do konce listopadu,“ doplnil Kysela.

Vybudování stezky vyjde na zhruba šedesát tisíc eur. Polovinu zaplatí město, druhou polovinu získá z evropských dotací.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Podzámčí, Frýdlant, naučná stezka, Křížový vrch, zámek, Křížový vrch (Broumovská vrchovina), Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová naučná stezka ve Frýdlantě povede přes mokřady a bude mít výhled na zámek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.