Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Border teriér Bárt se po šestnácti dnech dostal živý z liščí nory

O tom, že se zázraky dějí, se dnes přesvědčila majitelka Bárta, asi nejsledovanějšího pejska posledních měsíců v Libereckém kraji. Sedmiletý border teriér se zaběhl před šestnácti dny při sběru borůvek. Při pronásledování za liškou vběhl do její nory. Tam zřejmě došlo ke krátkému boji a závalu, který je oba v noře uvěznil. K údivu všech se pejsek dnes sám vyhrabal z nory a přiběhl k záchranářům, kteří se v ten moment pohybovali kolem nory.

Jednou z teorií je, že zával, který záchranáři před týdnem odstranili, zcela povolil. Z části tomu mohli pomoci nedávné deště, které mohly změkčit půdu pro hrabání a možná, že liška, patrně uhynulá stresem, psovi posloužila jako zdroj tekutin a energie. V každém případě jde o spekulace, které nyní nehrají roli. Bárt je venku živý a víceméně zdravý. 

VIDEO: Záchranáři bojovali o život psa. Zůstal ve skalách zavalený v noře

Hasičům, kteří se i dnes sjeli na místo, se objevil za zády v moment, kdy volili taktiku, jak se k němu dostat. Z nory podle všeho vylezl sám. "Dnes ho našli příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, když byli na místě zvažovat další možnost záchrany," potvrdila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Pes dostal ihned napít a byl převezen k veterináři do Turnova, kde již na něho čekala šťastná majitelka. "Zvíře bylo samozřejmě zesláblé a unavené, ale nemělo žádné zranění, které by ho ohrožovalo na životě. Hasiči jsou rádi, že se u zásahu neukvapili a nekopali ve štole. Mohli totiž způsobit zával a psovi překazit šanci na záchranu," uzavřela mluvčí.

Na záchraně uvězněného psa se podílely desítky lidí od hasičů až po dobrovolné záchranáře. Velkou měrou přispěl ale také reportér televize Nova Ivan Berka a další.

Foto HZSLK

Štítky Skalany, border teriér, záchranná akce, Bárt, pes, Liberecký kraj, Hasičský záchranný sbor, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Border teriér Bárt se po šestnácti dnech dostal živý z liščí nory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.