Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce školky Beruška začne se zpožděním

Kompletní rekonstrukce mateřské školy Beruška v Liberci za 51 milionů korun začne o několik měsíců později, zřejmě v září. Za zpožděním je náročná příprava projektu, na který město žádá evropskou dotaci. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu pokryje většinu nákladů, město by mělo získat 45 milionů korun.

Podle původního předpokladu se měla zchátralá školka na sídlišti v Ruprechticích už od letních prázdnin modernizovat. Městští radní ale teprve tento týden schválili vypsání soutěže, z níž vzejde firma, která opravu provede. Rekonstrukce jedné z největších školek v Liberci s kapacitou 120 míst by tak podle nového harmonogramu měla skončit až v únoru příštího roku.

"Celou akci připravují ve vzájemné spolupráci odbor strategického rozvoje a dotací, odbor školství a humanitní a odbor majetkové správy. Rekonstrukce totiž mimo jiné znamená dočasné stěhování školky do jiných zařízení," řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela (býv. ANO).

Nejvíce dětí z MŠ Beruška bude docházet do asi tři čtvrtě kilometru vzdálené a momentálně nevyužívané prvorepublikové vily ve Věkově ulici, kde v minulosti školka byla. Další budou v základní škole na náměstí Míru v Ruprechticích, která je v sousedství Věkovy ulice. Část dětí bude půl roku dojíždět na druhou stranu města, do MŠ Motýlek na sídlišti Broumovská. Pro případ nouze budou k dispozici i místa v MŠ Kytička na sídlišti v Rochlici.

Beruška kompletní opravu nutně potřebuje. "Je to školka, kde nejčastěji řešíme havárie," řekl již dříve náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec). Stavbaři upraví vnitřní dispozice školky tak, aby místnosti pro děti byly větší. Zároveň propojí jednotlivé pavilony chodbami a opraví kuchyň. Díky úpravám bude moci školka přijmout až o 30 dětí více. Bude to možné zejména díky vytvoření nového oddělení pro děti od dvou do tří let věku s kapacitou 16 až 25 míst.

Pro dvouleté děti podle Langra platí přísnější nároky na hygienu, bezpečnost i uspořádání prostor, a nelze je přijmout do každé školky. Do roku 2020 chce mít Liberec vhodné oddělení pro děti mladší tří let alespoň ve čtyřech školkách, MŠ Beruška bude první.

Autoři | Foto MŠ Beruška

Štítky Liberec, rekonstrukce, školka, Beruška, sídliště, MŠ BERUŠKA, Ruprechtice, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce školky Beruška začne se zpožděním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.