Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecká radnice se objeví na pamětní medaili. Mincovna 72 kousků vyrazí z padesáti kilogramů stříbra

Na nejnovější medaili České mincovny se objevila liberecká radnice. Průměr má devadesát milimetrů a celkem jich bude vyraženo dvaasedmdesát. Na to padne padesát kilogramů ryzího stříbra. Radnice se na medaili objevuje podruhé, poprvé to bylo v roce 2008.

Tehdy ale medaile nešla koupit, město ji rozdávalo partnerům, rodákům a dalším významným osobnostem. Tentokrát už do prodeje půjde, ale žádná masovka to není, vyraženo jich bude pouze 72.

„Kilogramových medailí vznikne pouhých 24 a půlkilogramových 48 kusů. Zájemci si tedy musí pospíšit,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Král.

V popředí medaile je samotná radnice, na pozadí je pak mapa středu města. „Jsem rád, že se na medaili objevila právě radnice, která má neuvěřitelné kouzlo. Je symbolem města a stačí pouhá její silueta, aby každý poznal, že se dívá právě na Liberec,“ uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány.

Každá medaile bude mít vlastní ručně ražené číslo. „Jedinečnost spočívá i v průměru medaile. Devadesát milimetrů je maximum, které jsou naše lisy schopné pojmout. Na takto velké medaile se dostanou jen ta nejprestižnější témata,“ řekl mluvčí mincovny Lukáš Jokl.

Liberecká medaile je součástí série, která se věnuje statutárním městům napříč Českou republikou. „Úspěšná byla emise s moravskou metropolí Brnem, předcházely například Jablonec nad Nisou, Hradec Králové, Plzeň a další,“ řekl Král.

Autory jsou zpravidla talentovaní absolventi jablonecké SUPŠ a VOŠ – to platí i v případě Liberce, na kterém spolupracovali Irena Hradecká, Jakub Matouš a Jan Petr. Ceny medailí jsou stanoveny na 43 950 Kč (1 kg) a 23 950 Kč (0,5 kg).

Autoři | Foto MML

Štítky radnice, Liberec, medaile, Česká mincovna, Jan Král, Tibor Batthyány, Jan Petr, Česko, stříbrná medaile, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká radnice se objeví na pamětní medaili. Mincovna 72 kousků vyrazí z padesáti kilogramů stříbra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.