Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Silný déšť zvedl hladiny řek. Předlánce na Smědé hlásí třetí povodňový stupeň

Především na Frýdlantsku mají za sebou krušnou noc. Vydatný déšť v noci rozvodnil vodní toky a především hladina Smědé výrazně stoupla. V obci Předlánce platí 3. povodňový stupeň, řeka tu má aktuálně přes dva a půl metru, normálně přitom mívá zhruba 30 centimetrů.

Situace by se ale měla postupně uklidňovat. Na většině území Libereckého kraje ustávají srážky, a tak by i zvýšené hladiny měly postupně klesat.

Meteorologové sice hlásí další déšť, ten by už snad ale neměl být tak vydatný a pršet má až dnes večer a v noci.

Nad Libereckým krajem spadlo během noci až 60 mm srážek. Za zvýšením hladiny Smědé je především nejvydatnější déšť mezi 1. a 4. hodinou ráno, kdy na Frýdlantsku spadlo za tři hodiny téměř 30 mm vody. Právě Jizerské hory a další severní horské oblasti jsou letos v létě výjimkou, kde bylo dost srážek a vykazují tak velkou nasycenost.

Po dnešní noci nemůžou přijít na jméno Českému hydrometeorologickému ústavu především starostové obcí na Frýdlantsku. Před deštěm, který zvedl hladinu Smědé na třetí povodňový stupeň, je totiž nikdo nevaroval. „Zatímco v létě nám chodí jedno varování za druhým na teplo, vítr i na bouřky, teď když mělo pršet celou noc, tak přišlo v 5:05, když jsme to věděli už celý den a i laici museli tenhle déšť očekávat,“ shrnul starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Poplach přitom ve městě vyhlašovali už ve 2:30. „Tedy tři hodiny před zasláním varováním,“ uzavřel.

Zhruba od půl čtvrté ráno jsou na nohou i hasiči ve Frýdlanstkém výběžku. "Povoláno bylo do terénu šest jednotek, kolem Višňové hasiči prováděli protipovodňová opatření - dávali kanálové ucpávky, pytlovali riziková místa," sdělila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Některé jednotky vyjížděly pouze na monitoring vodních toků. V Předláncích se tradičně vylila voda do luk. Uzavřena byla komunikace mezi Višňovou a Černousy. Zatím nebyly ohroženy obytné domy. "K jedinému čerpání sklepních prostor vyjížděli po půl deváté profesionální hasiči z Raspenavy, a to do Krásného Lesa," uzavřela mluvčí.

VIDEO: Smědá v Hejnicích ve čtvrtek nad ránem

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, Smědá, povodeň, ČHMI, Frýdlantsko, Předlánce, Liberecký kraj, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Silný déšť zvedl hladiny řek. Předlánce na Smědé hlásí třetí povodňový stupeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.