Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na hřbitov v Jablonci nad Nisou se vrací secesní skleněná mozaika

Po čtyřech letech restaurování se na hřbitov v ulici Na Roli v Jablonci nad Nisou vrací skleněná mozaika, která zdobila hrobku významné jablonecké rodiny Pfeiffer - Kral. Mluvčí magistrátu Markéta Hozová řekla, že secesní skvost byl ve velmi špatném stavu a restaurátoři ho obnovovali doslova kostičku po kostičce. Za restaurátorské práce radnice podle ní zaplatila 400 tisíc korun.

Město postupně obnovuje hřbitov několik let. "Důstojná podoba místa, kde odpočívají naši předkové a zakladatelé města, je dobrou vizitkou. Snažíme se proto každoročně vyčlenit v rozpočtu peníze na jeho obnovu," řekl primátor Petr Beitl (ODS).

Po nákladné rekonstrukci smuteční síně v roce 2013 za téměř čtyři miliony korun se obnovy dočkal v letech 2014 a 2015 i domek hřbitovní správy. Dostal novou střechu a okna, vstupní dveře i fasádu. Za další dva miliony byly zekonstruovány toalety v zadním traktu budovy. Radnice plánuje i opravy cest na hřbitově a s tím souvisejících rozvodů inženýrských sítí a úpravu zeleně.

"K opravě hrobky jsme se rozhodli v roce 2012 a nechali jsme odborně sejmout to, co zbylo z mozaiky, která celé hrobce dominovala. Mozaiku se díky pečlivé práci restaurátorského týmu podařilo zrekonstruovat do původní podoby. Náklady ve výši 400 tisíc korun jsme uhradili z městského rozpočtu, pouze na sejmutí mozaiky jsme měli dotaci 50 tisíc korun od Severočeského muzea," doplnil primátorův náměstek Miloš Vele (ODS).

Mozaika byla ze dvou třetin porušená, přesto se restaurátorům podařilo vrátit jí původní podobu. "Práce byla náročná a zdlouhavá, rozkreslovali jsme každou kostičku a pečlivě volili barvy skleněných kostiček," popsala náročnost obnovy Magdaléna Kracík Štorkánová, která se svým týmem mozaiku restaurovala. Původní práce byla podle ní velmi kvalitní, nedochovaly se ale žádné fotografie a neznámý je i autor. Mozaiku se podařilo obnovit díky tomu, že ji tvoří opakující se květinový motiv.

"Zároveň s osazením mozaiky dojde na očištění hrobky, ošetření kamenných prvků a zrestaurování velkého bronzového medailonu, který je další dominantou hrobky," doplnila Dana Försterová z městské správy majetku. Tyto práce přijdou na 250 tisíc korun. Další bronzové prvky a písmena, která v minulosti ukradli zloději, radnice obnovovat nebude.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, hřbitov, mozaika, hrobka, ODS, Petr Beitl, Miloš Vele, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hřbitov v Jablonci nad Nisou se vrací secesní skleněná mozaika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.