Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministerstvo zrušilo rozhodnutí o výjimce pro obnovu těžby na Tlustci

Krajský úřad v Liberci se musí znovu zabývat udělením výjimky z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin, která je potřeba pro obnovu těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Odpůrci těžby opět uspěli s odvoláním u ministerstva pro životní prostředí (MŽP), které souhlasné rozhodnutí kraje zrušilo a případ vrátilo k novému projednání.

Novinářům to dnes sdělil předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Sdružení bylo jedním z účastníků řízení. Proti výjimce se odvolalo stejně jako obec Velký Valtinov a ze spolků ještě českolipské pobočky Hnutí Duha a STUŽ.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne několik let. Krajský úřad od roku 2012 výjimku povolil už třikrát, naposledy letos. Odpůrci těžby ale pokaždé s odvoláním k MŽP uspěli. "Sdružení na záchranu kopce Tlustec je přesvědčeno, že střety v území jsou tak velké, negativní vlivy tak prokázané, že jediné uspokojivé řešení pro Tlustec i přilehlé okolí, je řešení odpisem zásob suroviny," uvedl Řízek. Podle něj se o odpis zásob snažili opakovaně, zatím ale pokaždé neúspěšně. Obnovení těžby se brání lidé z Brniště, Postřelné i Luhova, plány se nelíbí ani obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova.

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let minulého století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. Firma plánuje, že v případě obnovení těžby v prvních letech zaměstná kolem 20 lidí a do budoucna až dvojnásobek. Těžba spojená s rekultivací lomu je naplánována na 20 až 30 let.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Tlustec, MŽP, těžba, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Liberec, kopec, Tomáš Řízek, Velký Valtinov, Hnutí DUHA, Společnost pro trvale udržitelný život, Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zrušilo rozhodnutí o výjimce pro obnovu těžby na Tlustci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.