Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Pro koupaliště v Libereckém kraji byl červenec podprůměrný

Pro provozovatele koupališť v Libereckém kraji byl červenec až na závěr měsíce podprůměrný, s ohledem na předpověď počasí na srpen ale stále věří v dobrou sezonu. Správci památek či ubytovatelé jsou se zájmem v prvním prázdninovém měsíci spokojení.

Zhruba o třetinu méně návštěvníků než loni měla v červenci Maškova zahrada v Turnově, nejmodernější venkovní koupaliště v Libereckém kraji. Osm dnů v měsíci bylo dokonce kvůli deštivému počasí uzavřené. "Červenec byl slabý, myslím ale, že to ještě doženeme," uvedl vedoucí areálu Tomáš Špinka. Nadprůměrná návštěvnost byla na koupalištích v závěru července. To platí například pro Sluníčko v Liberci-Vratislavicích, kam v neděli poprvé v sezoně dorazilo na 1000 návštěvníků. "Červenec byl enormně špatný, závěr měsíce nám ale trochu vylepšil ten finanční bolák," uvedl správce koupaliště Petr Polda. Podle něj potřebují za sezonu 15 až 20 dnů slunečních dnů, za červen a červenec jich bylo šest. "Nenaříkáme. Bereme to, jak to je," dodal.

Výrazně lépe hodnotí červenec provozovatelé kempů u vodních nádrží, vydařený byl třeba pro Máchovo jezero na Českolipsku. "Je to jedna z lepších sezon. Jsme spokojeni, co se týče využití chatek, pláží, lodí. Méně bylo jen stanařů," uvedl Vladimír Reichert za společnost, která provozuje kemp Klůček, dvě z pěti pláží u jezera a lodní dopravu. Plno bylo v červenci také u nedalekého Hamerského jezera, místa proslaveném ve filmu Dovolená s Andělem. "Návštěvnost je obdobná jako loni," uvedl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. Méně ubytovaných než loni měl v červenci autokemp u nádrže Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku, i tam ale panuje spokojenost. "Chatky byly vyprodané, stanařů bylo o něco méně. Jezdí podle počasí," řekl za autokemp Radek Petr.

Zatím dobře se vyvíjí i sezona pro poskytovatele služeb podél řeky Jizera mezi Malou Skálou a Turnovem. "Návštěvnost je podobná jako loni. Máme sice více klientů, ale je to tím, že jsme rozšířili nabídku jak ubytování, tak půjčoven," uvedl Martin Bauer ze společnosti Sundisk.

Mezi oblíbené cíle v kraji patří v létě i hory. "Hotely, penziony byly plné, i když turistů není tolik jako v předchozích dvou letech, kdy se lidé báli cestovat do ciziny," uvedla Lenka Kostlánová z infocentra v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, které zprostředkovává ubytování nejen v Rokytnici, ale i v Pasekách, Harrachově, Vítkovicích či Jablonečku. Úbytek nezaznamenala ani společnost Czech Inn Hotels, která v Harrachově provozuje tři hotely. Podle jednatele firmy Jaroslava Svobody je obsazenost v létě podobná jako v minulých dvou letech, pokračuje ale trend zvyšujícího se podílu českých návštěvníků. Nižší zájem nebyl v červenci ani o jizerskohorské středisko Bedřichov. "Bylo to obdobné jako loni," uvedl starosta Petr Holub. Hotely a penziony měly podle něj takřka plno.

Spokojení s letošní sezonou jsou správci hradů a zámků. "Je to dobré, držíme se v relacích loňského roku," uvedl ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Loňská návštěvnost byla rekordní, letos v červenci třeba na hradu Bezděz na Českolipsku, na zámku Sychrov nebo Troskách v Českém ráji byla jen mírně horší.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, koupaliště, Radek Petr, Turnov, Milan Dvořák, Jaroslav Svoboda, Martin Bauer, Petr Holub, Harrachov, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro koupaliště v Libereckém kraji byl červenec podprůměrný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.