Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O výstavbě koupaliště v Jilemnici se bude rozhodovat v referendu

O výstavbě koupaliště v Jilemnici budou lidé rozhodovat v referendu. Uskuteční se v říjnu s volbami do Poslanecké sněmovny, řekla dnes jilemnická starostka Jana Čechová (SNK Jilemnice). Části obyvatel města se zdá projekt, jehož náklady mají včetně DPH dosáhnout 76 milionů korun, zbytečně drahý. Petici za vypsání referenda podepsalo 1177 lidí, tedy více než čtvrtina voličů.

Projekt, který loni schválili zastupitelé, počítá s vybudováním koupaliště o ploše zhruba 500 metrů čtverečních a dětským brouzdalištěm s nerezovými vanami, skluzavkou, toboganem a vodními prvky. Původní koupaliště mělo přes 3000 metrů čtverečních. Součástí projektu je provozní budova a parkoviště. "Počítáme se solárním ohřevem vody, podobně jako to mají v Turnově, což umožní prodloužit sezonu a ohřát vodu při výkyvech počasí, jaké jsou letos," řekla starostka.

"Myslíme si, že je to příliš drahá varianta. Koupaliště ano, ale ne v takové podobě," řekl zmocněnec petičního výboru a opoziční zastupitel Vladimír Richter (ODS). Za levnější možnosti považuje vybudování biotopu nebo opravu betonové vany venkovního koupaliště, které je mimo provoz od roku 2007. Při rozhodování loni zastupitelé posuzovali i biotop, podle předběžných odhadů by takové koupaliště bylo o deset milionů levnější než nerezové.

Podle původních plánů se mělo s výstavbou koupaliště začít letos a v příští letní sezoně se měli lidé koupat. "Financování bylo rozloženo do tří let," řekla starostka. Pokud referendum projekt podpoří, stavět se začne zřejmě v příštím roce a koupat se budou lidé v tom následujícím. Aby bylo hlasování platné, musí se ale referenda zúčastnit aspoň 35 procent oprávněných voličů. Aby bylo rozhodnutí pro zastupitelstvo závazné, musí pro něj hlasovat nadpoloviční většina zúčastněných a zároveň aspoň čtvrtina všech oprávněných voličů.

Autoři

Štítky Jilemnice, referendum, koupaliště, stavba, Jana Čechová, Poslanecká sněmovna ČR, Vladimír Richter, ODS, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O výstavbě koupaliště v Jilemnici se bude rozhodovat v referendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.