Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvalita vody v Hamerském jezeře se zlepšila, krátkodobé zhoršení způsobily sinice

Kvalita vody v Hamerském jezeře na Českolipsku se znatelně zlepšila. Podle hygieniků se tak mohou lidé v oblíbeném letovisku opět koupat bez omezení. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Krátkodobé zhoršení kvality vody v jezeře způsobil zvýšený výskyt sinic. "Jak byly přívalové deště, tak to něco spláchlo z polí do jezera. Zlepšilo se to ale velmi rychle," řekl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

Zvýšený výskyt sinic zůstává v nedalekém Máchově jezeře, to ale není nic neobvyklého. "Kvalita vody se dostala na obdobnou úroveň, jaká bývala v minulých letech," uvedl za firmu, jež provozuje dvě z pěti pláží jezera, Vladimír Reichert. Lidé by se měli po koupání v jezeře pokaždé osprchovat, zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti. Stejné doporučení platí ještě pro přírodní koupaliště v Chrastavě, které má kolísavou kvalitu přítoku. I to je stejně jako Máchovo jezero na stupni tři pětiškálové stupnice.

Mírně zhoršená kvalita vody, zejména kvůli snížené průhlednosti, je na dalších šesti přírodních koupalištích v Libereckém kraji. Riziko vzniku zdravotních obtíží je sice malé, i na těchto místech ale hygienici lidem radí, aby se po koupání osprchovali. Na stupni dva je kvalita vody na koupalištích v Nedamově u Dubé a Zákupech na Českolipsku, v Českém Dubu a Novém Městě pod Smrkem na Liberecku i v Košťálově a Sedmihorkách na Semilsku.

Hygienici sledují v Libereckém kraji 36 vodních ploch, zatím nikde nemuseli koupání zakázat. Díky tropickým teplotám jsou koupaliště v posledních dnech plná. Nadprůměrnou návštěvnost má například Maškova zahrada v Turnově. "Rekordní byla v úterý, kdy jsme měli 3537 lidí," uvedl vedoucí areálu Tomáš Špinka.

Autoři | Foto dokempu.cz

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, jezero, okres Česká Lípa, Krajská hygienická stanice, Liberec, Milan Dvořák, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v Hamerském jezeře se zlepšila, krátkodobé zhoršení způsobily sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.